Atlantis se vrátil na Zem. Éra raketoplánů skončila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: NASA

Raketoplán Atlantis po 30 letech ukončil americký program letů těchto strojů, když dnes v 5:57 místního času (11:57 SELČ) naposledy dosedl na přistávací dráhu na floridském Mysu Canaveral. Nedlouho před východem slunce ho na místě přivítaly stovky lidí.

„Vesmírné raketoplány změnily způsob, jakým se díváme na svět a vesmír,“ prohlásil krátce po přistání kapitán Atlantisu Chris Ferguson. Další astronaut Barry Wilmore v řídícím středisku řekl: „Využijeme této příležitosti, abychom pogratulovali Atlantisu, jakož i tisícům zanícených lidí v celé zemi, kteří skutečně dodávali sílu tomuto neuvěřitelnému raketoplánu, který po tři desetiletí inspiroval miliony lidí po celém světě.“

Třináctidenní výprava byla 33. letem Atlantisu a celkem 135. během programu raketoplánů. Čtyřčlenná posádka složená z Chrise Fergusona, Douga Hurleyho, Rexe Walheima a Sandy Magnusové při ní na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopravila zásoby na celý rok a naopak naložila odpad a nepotřebný materiál.

Atlantis během téměř 26 let, po které ho NASA používal, na oběžnou dráhu vynesl přes 190 astronautů a Zemi obletěl 4848krát. Ve vesmíru strávil celkem 307 dní a nalétal na 200 milionů kilometrů. Nyní se stejně jako raketoplány Discovery a Endeavour stane muzejním exponátem, vystaven bude v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Všechny raketoplány během své éry ve vesmíru strávily 1333 dní a nalétaly na 870 milionů kilometrů. Na oběžnou dráhu vynesly 355 astronautů ze 16 zemí a na 180 družic včetně Hubbleova vesmírného dalekohledu. V posledních více než 12 letech se zásadním způsobem podílely na výstavbě ISS, k níž uskutečnily 37 letů.

K ukončení provozu raketoplánů vedly NASA zejména vysoké finanční náklady na program, který byl v minulosti poznamenán i dvěma tragickými nehodami. V lednu 1986 krátce po startu explodoval raketoplán Challenger a v únoru 2003 se při návratu do zemské atmosféry rozpadl raketoplán Columbia. Při obou neštěstích zemřelo sedm astronautů.

V nejbližších letech budou americké astronauty na oběžnou dráhu dopravovat ruské lodě Sojuz, než zhruba do pěti let poskytnou nová plavidla soukromé společnosti.

USA dnes končí program raketoplánů kvůli příliš vysokým nákladům. V nejbližších letech budou americké astronauty na oběžnou dráhu dopravovat ruské lodě Sojuz, než zhruba do pěti let poskytnou nová plavidla soukromé společnosti.