Austrálie bude imigranty na lodích deportovat mimo své území

Loď s asijskými uprchlíky u pobřeží Vánočního ostrova

Loď s asijskými uprchlíky u pobřeží Vánočního ostrova Zdroj: Profimedia.cz

Austrálie v rámci nové imigrační politiky zvýší roční počet utečenců na 20 tisíc, což představuje 40procentní nárůst. Vláda zároveň schválila zákon, podle kterého mohou být utečenci deportováni mimo území kontinentu – na Papuu Novou Guineu a ostrov Nauru v Pacifiku, kde budou čekat na posouzení žádosti o azyl. Informuje o tom server BBC.

Cílem nové politiky je především omezit celkový počet lidí snažících se migrovat do Austrálie z Indonésie, Malajsie, Srí Lanky a dalších zemí. Ti se o nelegální vstup do země pokouší několika způsoby - buď zaplatí pašerákům, kteří se je pokusí převést, nebo se sami vydávají na nebezpečné plavby oceánem. Imigranti často volí trasu např. přes Vánoční ostrov a snaží se do země dostat ze severozápadu. Jejich lodě však na několik tisíc kilometrů nejsou připraveny.

Uprchlický tábor v Derby v západní AustráliiUprchlický tábor v Derby v západní Austrálii | Profimedia.czUprchlický tárbor v Derby v severozápadní Austrálii, autor: Profimedia.cz

Dle australské premiérky Julie Gillardové se země díky novému zákonu vypořádá právě s imigranty připlouvajícími na lodích. Právě ti by měli být rovnou deportováni mimo Austrálii. „Navýšili jsme počet imigrantů kvůli zranitelným lidem na pobřeží, ne kvůli těm co připlouvají na lodích,“ uvedla.

V roce 2010 bylo evidováno 6535 lidí připlouvajících k břehům Austrálie na 134 plavidlech, loni 4565 na 69 lodích a v polovině srpna letošního roku 7629 lidí na 114 plavidlech. Jen letos jich zahynulo kolem tří set.

Bez přesčasů nepřežijí