Austrálie slíbila advokátům Assange konzulární pomoc

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: ctk/AP

Australská vláda nabídla advokátům australského zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange konzulární pomoc. Uvedla to v prohlášení australská ministryně zahraničí Julie Bishopová. Setkala se s advokáty v Londýně, kde se Assange přes tři roky ukrývá před švédskými a britskými úřady na ekvádorské ambasádě.

Napětí kolem případu oživilo páteční nezávazné rozhodnutí zvláštní komise OSN, že Británie a Švédsko od prosince 2010 Assange zadržují svévolně a měly by mu umožnit svobodu pohybu.

Assangeova australská advokátka Jennifer Robinsonová upřesnila v australském deníku Sydney Morning Herald, že ministryně slíbila vydat jejímu klientovi ihned nový australský pas, jakmile o to Assange požádá.

Názor komise vyšetřování neovlivní

Podle komise při Radě OSN pro lidská práva by měl být Australan nejen osvobozen, ale i odškodněn. Advokáti vyzvali k jeho okamžitému propuštění. Londýn to ale rozhodně odmítl s tím, že na Assange byl vydán platný mezinárodní zatykač a že povinností Británie je na základě něj muže zatknout a předat Švédsku. Také Švédsko, které zakladatele WikiLeaks podezřívá ze sexuálního násilí, zdůraznilo, že názor komise vyšetřování Assange neovlivní.

Švédsko usiluje o vydání čtyřiačtyřicetiletého Australana Assange kvůli podezření ze sexuálního násilí. Assange obvinění odmítá a v roce 2012 se uchýlil na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, aby předešel zatčení britskou policií a vydání do Švédska. V pozadí je podle něj ve skutečnosti snaha vydat ho justici Spojených států, jejichž tajnou vládní dokumentaci server WikiLeaks zveřejnil.