Australský premiér nepochybuje: Letadlo sestřelili proruští povstalci

Australský premiér Tony Abbott

Australský premiér Tony Abbott Zdroj: Velvyslanectvi USA v Kabulu, Flick.com (CC BY-ND 2.0)

Australský premiér Tony Abbott dnes obvinil proruské separatisty na východě Ukrajiny z odpovědnosti za pád malajsijského letadla, na jehož palubě zahynulo 298 lidí. Neštěstí vyvolalo v Austrálii pozdvižení: v letadle bylo totiž podle 27 jejích občanů. Abbott je tak první ze zahraničních státníků, který jasně označil viníka čtvrtečního neštěstí.

Abbott zašel dál než jiní západní politici. Předvolal si ruského velvyslance v Canbeře s výzvou, aby Moskva podala vysvětlení ohledně proruských rebelů. S velvyslancovou odpovědí, který odpovědnost za neštěstí stejně jako prezident Vladimir Putin svalil na Ukrajinu, Abbott nebyl spokojen.

„Musím říct, že první reakcí ruského velvyslance bylo, že z toho obvinil Ukrajinu. Musím říci, že to je hluboce, opravdu hluboce neuspokojivé,“ řekl Abbott novinářům.

„Všichni víme, že na Ukrajině jsou problémy. Víme také, kdo má na těchto problémech velkou vinu. Myšlenka, že Rusko může nějak tvrdit, že s tím nemá co do činění, protože se to stalo v ukrajinském vzdušném prostoru, vskutku neobstojí,“ dodal premiér.

Austrálie má hostit summit lídrů zemí skupiny G20, na který má dorazit i Putin. Na dotaz, zda by přivítal Putina, kdyby se prokázalo, že Rusko stojí za nehodou, Abbott odpověděl, že je třeba vyčkat na výsledky vyšetřování. Podle australského ministra financí Joea Hockeye je Putin na summitu stále mezi zvanými hosty.