Autobusy budou nezaměstnané Brity měsíc vozit zdarma

Autobus v Londýně

Autobus v Londýně Zdroj: profimedia.cz

Britští nezaměstnaní budou moci levněji shánět práci. Velcí autobusoví dopravci se dohodli, že je na pohovory nechají jezdit zdarma. Opatření bude platit v lednu, může ale být prodlouženo. Na železnici už fungují slevy pro lidi hledající místo mimo domov.

Do projektu se zapojily společnosti Arriva, First, GoAhead, National Express, Stagecoach a několik místních dopravců. Jejich akce pokryje 70 procent tras v Anglii, Walesu a Skotsku a má mít dopad na 800 tisíc nezaměstnaných. Plán uvítal i Norman Baker z ministerstva dopravy. „Tento krok sektoru prospěje stejně jako těm, co hledají práci, jelikož mladí nejsou jen klíčovou částí trhu, jsou budoucností lokálního autobusového průmyslu,“ podotkl.

Téma je v poslední době zmiňováno celkem často. Ministr práce Ian Duncan Smith před časem uvedl, že Britové bez místa by měli vyvinout snahu, aby si našli dostupné uplatnění, i kdyby to mělo být někde jinde. Welšanům z města Merthyr Tydfil v narážce na podobnou radu z thatcherovské éry poradil, aby sedli na autobus.

„Mnoho z nich se stalo statickými a neuvědomují si, že kdyby jeli autobusem hodinu do Cardiffu, mohou se porozhlédnout po práci tam. Musíme zkrátka pochopit, že práce sama nepřijde,“ uvedl.

Bratr lídra opozičních labouristů David Miliband ale ve své zprávě zdůrazňuje, že cena autobusů je pro mnohé při hledání místa problém. „Dostat se z Hastingsu do Brightonu stojí sedmnáct liber. Kolika pohovory musíte projít, než dostanete práci?“ tázal se.

Češi mají v průměru naspořeno 233 tisíc, „zápaďáci“ mnohem víc