Až na výjimky je příměří v Sýrii dodržováno, tvrdí OSN

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura Zdroj: ctk

Příměří v Sýrii je vesměs dodržováno, ačkoliv na několika místech se stále bojuje. Oznámil to dnes zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Mírové rozhovory budou podle něj pokračovat podle plánu 9. března, i když někteří účastníci na ně mohou dorazit až později.

De Mistura přiznal, že situace v Sýrii je stále velmi nestabilní. Jeho úřad nyní úzce spolupracuje s Ruskem a Spojenými státy na monitorování dodržování klidu zbraní a vyšetřování jakýchkoli bojových akcí. Boje jsou podle něj stále hlášeny z provincií Hamá, Homs, Latákíja a Damašek.

„Situace tam by se dala označit jako křehká, úspěch není zaručen, ale pokrok je patrný, zeptejte se Syřanů,“ řekl de Mistura novinářům v Ženevě.

Pokrok na poli humanitární pomoci

Jak uvedl de Misturův poradce Jan Egeland, který má na starosti koordinaci humanitární pomoci, pokrok se podařil i na tomto poli. Během posledních tří týdnů dovezlo v Sýrii na 236 kamionů humanitární pomoc 115.000 lidem. „Věříme, že přerušení bojů povede k tomu, že se nám podaří dostat pomoc k mnohem většímu množství lidí, ke stovkám tisíc osob, které žijí v těžko dostupných a obléhaných oblastech,“ řekl Egeland.

O příměří, které začalo platit minulý týden z pátku na sobotu, budou v pátek telefonicky jednat evropští politici - britský premiér David Cameron, prezidenti Francie a Ruska François Hollande a Vladimir Putin a také německá kancléřka Angela Merkelová. Jejich cílem je dohodnout se, jak příměří udržet.

Francie a Británie dnes vyzvaly syrskou vládu a jejího ruského spojence, aby okamžitě zastavily útoky na Západem podporované rebely. „Žádáme všechny strany, které se dopouštějí porušování lidských práv, včetně Ruska a syrského režimu, aby okamžitě ukončily útoky na umírněné opoziční skupiny,“ uvedly Paříž a Londýn ve svém společném prohlášení.

Konec pochodu na Halab

Přestat by rovněž měly veškeré útoky proti civilistům a lékařskému personálu a syrská vláda a její spojenci by měli ukončit „svůj pochod na Halab, který ohrožuje vyhlídky na mír, může výrazně zhoršit uprchlickou krizi a těží z něj Islámský stát“. Syrská armáda se za podpory ruského letectva v posledních týdnech snažila dobýt i zbývající části provincie Halab, které ovládají povstalci.

Mírové rozhovory jsou přerušeny od 3. února a de Mistura jejich pokračování stanovil na 9. března. Syrská opozice uvedla, že termín nepovažuje za závazný, jelikož se v Sýrii stále bojuje. Dnes de Mistura řekl, že termín platí, ale s tím, že někteří účastníci dorazí o několik dní později.

Mírové rozhovory jsou nepřímé, prostředníkem mezi vládou a opozicí je OSN.