Babiš: Pokud britský parlament dohodu odmítne, bude Evropská unie postupovat jednotně

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia

Pokud britský parlament odmítne potvrdit dojednaný text dohody o brexitu, očekává český premiér Andrej Babiš okamžité svolání mimořádného summitu ostatních 27 zemí Evropské unie. Sedmadvacítka, která na vrcholné schůzce v Bruselu text dohody o 585 stranách podpořila, by se podle něj poradila a v každém případě nadále postupovala jednotně.

Přes nejistou britskou vnitropolitickou situaci ale český premiér nyní očekává, že britští poslanci dohodu, se kterou už souhlasila vláda premiérky Theresy Mayové, v prosinci schválí.

„Já si myslím, že to dopadne dobře. Určitě je pro Británii výhodné, aby tuto dohodu britský parlament ratifikoval,“ prohlásil Babiš.

Odmítnutí dokumentu v britském parlamentu, kde nyní Mayová nemá jistou většinu, by mohlo znamenat, že Británie 29. března 2019 opustí evropský blok formou takzvaného „tvrdého brexitu“, tedy bez dohody a se všemi příslušnými důsledky pro obchodní i další vzájemné vztahy.

„My samozřejmě jsme připraveni to řešit (případné britské odmítnutí). Ale skutečně s tím nepočítáme, počkejme si do toho prosince,“ poznamenal český premiér. Doufá, že britský parlament smlouvu o vystoupení země z EU odhlasuje ještě před řádným summitem EU, který je plánovaný na 13. a 14. prosince.

Český premiér po summitu před novináři ocenil, že EU byla v průběhu dlouhého vyjednávání jednotná. „(Dohoda) má 585 stran a vyjednávalo se 524 dnů,“ připomněl Babiš s tím, že někteří jeho kolegové výsledek označili za "diplomatický majstrštyk" a nejlepší možný kompromis pro všechny.

Text podle něj ochrání práva českých občanů, kteří v Británií nyní jsou či se do konce přechodného období do země přistěhují. Přechodné období také dává čas na vyjednání smluv týkajících se budoucí podoby vzájemných vztahů.

Přesto je dnešek podle Babiše pro Evropskou unii smutným dnem. „Završili jsme proces, kdy Velká Británie odchází,“ podotkl. O dohodě bude ještě na straně EU jednat europarlament a po jeho souhlasu ji oficiálně potvrdí členské země unie.