Bali ukazuje možnosti zelené architektury: z bambusu je i továrna

"V Hongkongu a Číně stavějí nové mrakodrapy z betonu a skla s pomocí bambusového lešení. Ale tady dělníci stojí na ocelovém lešení a stavějí tyhle bambusové budovy. To mi vždycky připadalo legrační," řekl Ben Marcory z New Yorku, který má v Zelené škole na starosti přijímání studentů.

"V Hongkongu a Číně stavějí nové mrakodrapy z betonu a skla s pomocí bambusového lešení. Ale tady dělníci stojí na ocelovém lešení a stavějí tyhle bambusové budovy. To mi vždycky připadalo legrační," řekl Ben Marcory z New Yorku, který má v Zelené škole na starosti přijímání studentů. Zdroj: profimedia.cz

Továrna stojí ve vesnici Sibang Kaja a vznikla z iniciativy firmy Big Tree Farms, která tvrdí, že provoz na ploše 2550 čtverečních metrů je největší komerční bambusovou budovou na světě. "Bambus nemá konkurenci coby ekologický stavební materiál. Co se s ním dá dělat, je neuvěřitelné," řekl AFP spoluzakladatel Big Tree Farms Ben Ripple.
"Naši továrnu můžeme složit a přestěhovat v řádu několika dní, takže pokud bychom se jednoho dne rozhodli ji uzavřít, pak neublížíme rýžovým polím, na kterých stojí," vysvětluje Ben Ripple.
Třípodlažní budova továrny je pospojovaná pomocí složitého systému kloubů, spojů a nosníků a také díky důmyslné architektuře. Připomíná tradiční příbytky na Borneu a postavena byla s pomocí více než 18 tisíc metrů bambusu z ostrovů Bali a Jáva.
Z bambusu je i Zelená škola (Green School) v Sibangu.
Chodí sem 240 dětí - většinou potomků cizinců - učí se v polovenkovních třídách vybavených bambusovým nábytkem.
13
Fotogalerie
Silné, lehké a levnější než ocelové tyče jsou bambusy, které se napříč Asií používají jako lešení. Ale využitelnost tohoto materiálu je mnohem širší, což se rozhodl dokázat indonéský ostrov Bali. Ten bambus pojal jako symbol udržitelného rozvoje a začal nahrazovat budovy z betonu a oceli zelenějšími alternativami, informuje agentura AFP.

Celé školy, luxusní vily a dokonce i továrna na čokoládu jsou nejnovějšími budovami, které stojí na bambusových kostrách coby oslava ekologičnosti a síly této rostliny. Továrna, která zahájila provoz v loňském roce a vyrábí organickou čokoládu k pití a kakaové máslo, je poslední ze série budov na ostrově, včetně obytných domů a kanceláří, které byly postaveny z bambusu.

Výtvory bambusové architektury si prohlédněte:

S ohledem na studie dokazující, že stavebnictví je jedním z nejméně udržitelných průmyslových odvětví na světě, které polyká zhruba polovinu všech neobnovitelných zdrojů na Zemi, ekologické stavebnictví pomalu po celém světě zapouští kořeny. Je také jedním z klíčových diskusních témat světového summitu o udržitelném rozvoji Rio+20, který se bude konat v Riu de Janeiro od 20. do 22. června.