Bangkok se stane nejnavštěvovanějším městem světa, Praha si pohoršila

Noční Bangkok

Noční Bangkok Zdroj: LIEU SONG via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Nejnavštěvovanějším městem světa bude letos thajské hlavní město Bangkok, které v žebříčku sestavovaném vydavatelem platebních karet MasterCard sesadilo letos z první pozice Londýn. Praha uzavírá dvacítku nejnavštěvovanějších měst, proti loňskému roku si však o jednu příčku pohoršila.

MasterCard analyzuje cestovní ruch jednotlivých metropolí z hlediska počtu přenocování zahraničních návštěvníků a jejich útrat. Hodnocení zahrnuje celkem 132 měst po celém světě. Do pětice nejnavštěvovanějších měst pro letošní rok se dostala Paříž, Dubaj a New York.

Bangkok by letos mělo navštívit 21,47 milionu turistů, druhý Londýn 19,88 milionu. Největším překvapením letošního žebříčku je podle společnosti Dubaj, a to hlavně díky výdajům turistů, které mají činit 31,3 miliardy dolarů (753 miliard korun). To je více než odhadované výdaje turistů v Londýně, které mají činit 19,8 miliardy dolarů.

Studie MasterCard předpokládá, že cest zahraničních turistů s přenocováním v Praze letos přibude na 5,81 milionu z loňských 5,73 milionu.

Celkové výdaje turistů v Praze mají činit 2,7 miliardy dolarů (65 miliard korun). Zhruba 87,2 procenta zahraničních návštěvníků přijede na dovolenou, zbývajících 12,8 procenta kvůli podnikání. Nejvíce v Praze lidé utratí za ubytování, a to 29,2 procenta z celkových výdajů, dále pak za jídlo a pití a nákupy.

Nejnavštěvovanější města světa pro rok 2016:Nejnavštěvovanější města světa pro rok 2016:|čtk