Bankéř do ECB neprošel. Nebyl žena

Guvernér lucemburské centrální banky Yves Mersch

Guvernér lucemburské centrální banky Yves Mersch Zdroj: profimedia.cz

Evropský parlament přepsal dějiny: poprvé v trvání Evropské unie se postavil proti kandidátovi členských států do výkonné rady Evropské centrální banky. „Zavrženým“ je šéf lucemburské centrální banky Yves Mersch. O jeho odmítnutí nerozhodly pochybnosti o profesních kvalitách, ale skutečnost, že je muž.

„Evropský parlament zůstal pevný s ohledem na rovnoprávnost pohlaví,“ prohlásil německý europoslanec Sven Giegold v narážce na fakt, že členské státy nenavrhly do horního patra ECB ženu. Pokud by Mersch prošel, pracovalo by vrcholné grémium banky až do roku 2018 v ryze pánské sestavě.

Naděje Lucemburčana, že se do Frankfurtu nad Mohanem dostane, přesto žije. Země EU ho mohou navrhnout znovu a Evropskému parlamentu připadne ve druhém kole úloha pozorovatele bez práva veta. Na vládách je rozhodnutí, zda názor 325 europoslanců, kteří Mersche v hlasování zamítli, ignorovat, či nikoli.

Má-li dostat Yves Mersch ještě jednu šanci, aby v křesle v šestičlenné výkonné radě opravdu usedl, musí o něj stát dvě třetiny členských států. „ECB je přesvědčena, že Rada Evropské unie Mersche protlačí,“ napsal deník Financial Times Deutschland.

Pozorovatelé připomínají, že Merschův „propadák“, který předeslal už pondělní odpor hospodářského výboru Evropského parlamentu, je vážnou ranou pro vztahy europarlamentu a zemí EU. O to více, že oba tábory musejí spolupracovat jak na překonávání dluhové krize, tak na přípravě nového rozpočtu společenství po roce 2014. „O odbornosti to bohužel nebylo,“ konstatoval europoslanec za CDU Burkhard Balz.

Místo, o něž se Mersch uchází, je volné od konce května. Pokud se Rada EU nad postoj Evropského parlamentu povznese, může Lucemburčan nastoupit v listopadu.

Ve druhém řídicím orgánu ECB, 23hlavé Radě guvernérů, sedí také výhradně muži. Výlučně pánským klubem je i generální rada s přidruženou účastí států mimo měnovou unii včetně Česka.