Belgický ministr se neomluví za výrok, že část tamních muslimů po atentátech jásala

Jan Jambon

Jan Jambon Zdroj: Geert Renckens via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Belgický ministr vnitra Jan Jambon se dnes odmítl omluvit za svůj nedávný výrok, že část muslimské obce v Belgii oslavovala tancem březnové krvavé atentáty v Bruselu. Opozice obvinila ministra ze stigmatizace muslimské obce a rozeštvávání jejích členů.

Útoky skupinky džihádistů 22. března na letišti a ve stanici metra belgické metropole připravily o život 32 lidí a další stovky osob zranily. Vyšetřování ukazuje, že atentáty připravovali a provedli převážně členové muslimské obce v Belgii, kterou tvoří odhadem více než 600 tisíc osob.

„Významná část muslimské obce u příležitosti atentátů tancovala. Několik (bezpečnostních) služeb mi potvrdilo, že se nejedná o dohady a že to zažily v terénu. Nebudu schovávat tvář, ukrývat hlavu do písku. Mojí povinností je rozpoznat problémy, pojmenovat věci a jednat,“ řekl dnes Jambon před parlamentním výborem pro vnitřní bezpečnost, která si ho kvůli tomu předvolala.

Ujistil poslance, že není pro stigmatizaci celé muslimské obce. S touto obcí je podle něj naopak nutné spolupracovat. „Je nutné získat zpět srdce členů této obce, z nichž někteří se nyní obrací proti naší společnosti,“ vysvětlil ministr za vlámskou stranu N-VA, která je pilířem pravicové vládní koalice od jejího převzetí moci v říjnu 2014. Jambon v nedělním rozhovoru rovněž obvinil předchozí vlády, že podcenily integraci muslimů do belgické společnosti.