Belgie zreformuje policii, vznikne jednotka chránící mezinárodní instituce

Belgie, policista

Belgie, policista Zdroj: ctk

Kvůli hrozbě terorismu chce belgická vláda reformovat policii. Vzniknout by měla především nová speciální jednotka na ochranu mezinárodních institucí, informovala agentura Belga. Brusel před časem na několik dní ochromilo vyhlášení nejvyššího stupně pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě atentátu. Z Belgie pocházelo několik pachatelů listopadových teroristických útoků v Paříži.

Nová jednotka belgické policie by měla mít 1700 členů. Asi 1220 z nich by měli být bývalí příslušníci armády. Hlavním úkolem oddílu bude střežit rizikové budovy a objekty mezinárodních institucí. V Bruselu sídlí kromě Evropské unie také velitelství Severoatlantické aliance.

Plány ministra vnitra Jana Jambona na reformu policie se podaří uskutečnit ale nejdříve v roce 2018, uvedl v rozhovoru poskytnutém listu Le Soir belgický premiér Charles Michel.

Belgie se chystá v následujících letech snížit počet zaměstnanců armády z 30 tisíc na 25 tisíc. Přitom právě vojáci v současnosti střeží budovy a veřejná prostranství v Bruselu i v jiných velkých městech.

Belgické úřady se staly po pařížských atentátech ze 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí, terčem kritiky za to, že umožnily radikalizaci svých občanů a vznik teroristických buněk v zemi. Řada odborníků i politiků vidí jako důvod belgického selhání přílišnou rozdrobenost místní správy, která tak prý není schopna dostatečně rychle a jednotně reagovat na bezpečnostní problémy.