Bělorusko chce půjčit miliardy od MMF, Lukašenko slibuje zvážit reformy

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: ctk

Bělorusko si chce od Mezinárodního měnového fondu (MMF) půjčit tři miliardy dolarů (76 miliard korun) a zvažuje přitom, že výměnou za tyto peníze uskuteční některé hospodářské reformy. Prezident Alexandr Lukašenko upozornil, že půjčka od MMF je výhodnější než jakákoliv jiná alternativa, včetně dohody s Ruskem.

Lukašenko podle agentury AP dodal, že při rozhovorech s MMF byl vstřícný k reformám a „neřekl ne“ zvýšení věku pro odchod do důchodu ani například úpravě mezd.

Ještě začátkem listopadu přitom Lukašenko výzvy k hospodářským reformám odmítal. Podle tehdejšího prohlášení autoritářského šéfa státu, který vládne této postsovětské republice od roku 1994, totiž reformy přinášejí pouze „revoluci, nebo občanskou válku“.

Bělorusko se nyní potýká s negativními dopady hospodářských problémů Ruska, které je jeho největším obchodním partnerem. Ruskou ekonomiku zasáhly nižší ceny ropy a sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Hrubý domácí produkt (HDP) Běloruska v prvních třech čtvrtletích tohoto roku meziročnš klesl o 3,8 procenta. Zhruba 80 procent běloruské ekonomiky stále zůstává ve státních rukou