Bez práce je už více než čtvrtina Řeků

Stávka v Řecku

Stávka v Řecku Zdroj: ctk

Řecký parlament dnes večer těsnou většinou schválil úsporný balík škrtů a vyšších daní, který má pomoci uvolnit další mezinárodní finanční pomoc a odvrátit bankrot řecké ekonomiky těžce postižené krizí. (Foto ČTK)
Hlasování se uskutečnilo na pozadí jedné z nejmohutnějších demonstrací, kterou do centra Atén svolali odpůrci reformy. Zúčastnilo se jí na 100 tisíc lidí.   (Foto ČTK)
Balík byl schválen jen těsnou většinou poslanců ze socialistické strany PASOK a Nové demokracie (ND) premiéra Antonise Samarase. (Foto ČTK)
Pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny.  (Foto ČTK)
Demonstraci proti úsporám svolaly velké řecké odbory, opoziční radikální levice a komunisté. Demonstrující na náměstí před budovou parlamentu skandovali hesla proti úsporám a mávali vlajkami a transparenty. "Pryč s politikou podrobování a ponižování," stálo na jednom z nich.  (Foto ČTK)
8
Fotogalerie
Míra nezaměstnanosti v Řecku stoupla v srpnu na nové maximum 25,4 procenta z červencové revidované úrovně 24,8 procenta. Oznámil to řecký statistický úřad. Nezaměstnanost v zemi trpící dluhovou krizí a dlouhým ekonomickým propadem je tak více než dvojnásobná proti průměru zemí eurozóny, kde v září její míra vystoupila na nové maximum 11,6 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o záchranný program.

Výměnou za úvěry zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku. Řecká vláda předpokládá, že hrubý domácí produkt se v letošním roce sníží o 6,5 procenta a příští rok počítá s poklesem o 3,8 procenta.

Nezaměstnanost v Řecku bude s poklesem ekonomiky dál narůstat. Institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, v srpnu předpověděl, že v příštím roce se míra nezaměstnanosti v Řecku vyšplhá na 28 až 29 procent.

Řecký parlament schválil nový balík úspor

Řecký parlament ve středu večer těsnou většinou schválil úsporný balík škrtů a vyšších daní, který má pomoci uvolnit další mezinárodní finanční pomoc a odvrátit bankrot řecké ekonomiky těžce postižené krizí. Hlasování se uskutečnilo na pozadí jedné z nejmohutnějších demonstrací, kterou do centra Atén svolali odpůrci reformy. Zúčastnilo se jí na 100 tisíc lidí.

Balík byl schválen jen těsnou většinou poslanců ze socialistické strany PASOK a Nové demokracie (ND) premiéra Antonise Samarase. Po hlasování bylo oznámeno, že PASOK vyloučil ze strany šest svých poslanců a ND jednoho za to, že úsporné opatření při hlasování nepodpořili. Křehká vládní většina má po tomto kroku v parlamentu už jen převahu 169 ze 300 300 křesel.

Pokud by poslanci neschválili program úspor ve výši 13,5 miliardy eur, porušili by podmínky věřitelů, kteří mají zemi poskytnout další část z dohodnutého záchranného úvěru. Jde o 31,5 miliardy eur (téměř 795 miliard Kč), bez nichž se Atény neobejdou. Pokud by tyto peníze Řecko nedostalo, hrozba odchodu z eurozóny by začala nabývat konkrétních obrysů, stejně jako státní bankrot.

V centru Atén proti novému balíčku úspor demonstrovalo asi 100 tisíc lidí. Původně pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny. V zemi dnes také pokračovala dvoudenní generální stávka, která od úterý narušuje dopravu, zdravotnictví, školství a další služby po celé zemi.