Bezosova Blue Origin a Telesat spustí satelitní internetovou síť

Jeff Bezos

Jeff Bezos Zdroj: reuters

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, za kterou stojí zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, podepsala s kanadskou firmou Telesat dohodu o vytvoření satelitní sítě, která by poskytovala rychlý přístup k internetu vládám a podnikům na celém světě. 

K vybudování globální sítě má sloužit raketa společnosti Blue Origin nazvaná Blue Glenn, poprvé by měla startovat v roce 2021. Počet startů ani množství družic společnosti neupřesnily.

Síť společnosti Telesat urychlí expanzi sítí 5G, přinese vysokorychlostní služby i na venkov do odlehlých oblastí a pro komerční a vládní spojení nabídne novou úroveň výkonu, uvedla firma ve svém prohlášení.

Blue Origin se snaží posílit své postavení na lukrativním, ale také přeplněném trhu, kde například společnost OneWeb chystá první vynesení družice na únor. Dalším je projekt SpaceX Starlink miliardáře Elona Muska, který tento krok hodlá učinit v průběhu letošního roku.

Podle zprávy Satellite Industry Association hodnota celosvětového trhu s družicovými širokopásmovými a televizními službami činí 127,7 miliardy dolarů (2,86 bilionu korun), zatímco hodnota průmyslu souvisejícího s vypouštěním družic zhruba 5,5 miliardy dolarů.