Bezpečnostní služby prověřují Breivikovy kontakty v cizině

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

Nor Anders Behring Breivik svými činy zalarmoval bezpečnostní služby v mnoha zemích. Zjišťují, zda příslušníci místních krajně pravicových organizací nebyli se střelcem ve styku a zda nehrozí podobné nebezpečí i jinde. Odborníci však namítají, že vypátrat případné linky nebude lehké, protože rozvědky se dlouhodobě zaměřovaly především na islamisty.

Specialisté navíc podotýkají, že protiislámské názory se v poslední době staly poměrně běžnými, takže nebudí přílišnou pozornost. „Je téměř nemožné objevit osoby jako Breivik. Když navštívíte jeho blogy, působí celkem normálně. Je proti multikulturalismu, proti islámu, ale těžko říct. Na internetu jsem viděl mnohem ostřejší slova a slogany, než jsou jeho blogy,“ řekl Reuters Harald Stanghelle z norského deníku Aftenposten.

Experti na extremismus potvrzují trend posledních let, kdy se krajně pravicové skupiny stěhují z ulic na internet, což otvírá diskuzi o jeho regulaci. „Vždycky je otázkou, kolik dozoru chceme ve společnosti mít. I kdyby ale existoval téměř úplný dohled nad těmito fóry, Breivik by nebyl vypátrán,“ domnívá se Tore Bjorgo z vysoké policejní školy v Oslu.

Podle některých zdrojů byl Breivik v kontaktu přinejmenším s britskými pravicovými extremisty. Europol už požádal Scotland Yard, aby tato podezření prověřil.

Umírněnější parlamentní pravicové subjekty se mezitím od útočníka snaží distancovat. Norská Strana pokroku prý hluboce lituje, že Breivik byl dříve jejím členem. Místopředseda Slovenské národní strany Andrej Danko dokonce prohlásil, že by si norský „psychopat“ zasloužil trest smrti.