Bezpilotní letouny prý zabily šéfa pákistánského Tálibánu

Šéf pákistánského Tálibánu Hakímulláh Mahsúd

Šéf pákistánského Tálibánu Hakímulláh Mahsúd

Při čtvrtečním útoku amerických bezpilotních letounů na kmenové území Severní Vazíristán přišel o život šéf pákistánského Tálibánu Hakímulláh Mahsúd. Podle agentury AP to vyplývá z rádiové komunikace ozbrojenců, kterou se podařilo zachytit pákistánské výzvědné službě.

Několik tálibů prý smrt Mahsúda během diskuze přes rádio potvrdilo. Následně jeden z účastníků rozhovoru kritizoval, že se takové téma probírá přes vysílačky.

Oficiálně ale pákistánský Taliban smrt svého vůdce popírá. Prý nebyl vůbec v oblasti, na níž bezpilotní letouny útočily. Na dopadení Mahsúda, který v čele hnutí stanul v roce 2009 po násilné smrti předchozího vůdce, vypsaly Spojené státy odměnu ve výši pěti milionů dolarů. Již v roce 2010 se jak USA, tak Pákistán domnívaly, že Mahsúd při jednom z útoků bezpilotních letounů zemřel. Nakonec ale nová videa s ním dokázala, že tomu tak nebylo.

Pákistánský Tálibán je spojován s neúspěšným bombovým útokem na newyorském náměstí Times Square v roce 2010 a zřejmě stojí i za sebevražedným atentátem a afghánskou vojenskou základnu o rok dříve, při němž zemřelo sedm agentů americké tajné služby CIA.

Ani Tálibán, ani žádná jiná teroristická organizace se zatím nepřihlásily k dnešnímu bombovému útoku na šíitské náboženské procesí v pákistánském městě Khanpur, při němž zemřelo 18 lidí. Šíité, kteří tvoří asi pětinu pákistánské populace, jsou poměrně častým terčem teroristických útoků. Sunnitská většina je totiž považuje za odpadlíky muslimské víry.