Biden: Ruská anexe Krymu je porušení mezinárodního práva

Joe Biden

Joe Biden Zdroj: ctk

Spojené státy nikdy nezmění svůj názor na ruskou anexi Krymu. V kyjevském parlamentu to dnes prohlásil americký viceprezident Joe Biden. Rusko podle něj okupací ukrajinského území porušilo a dál porušuje mezinárodní právo. "Ruskou anexi Krymu USA nikdy neuznají," ujistil viceprezident poslance.

USA a Evropská unie budou pokračovat v tlaku na Rusko a neodvolají sankce, dokud Moskva nesplní beze zbytku své závazky, konstatoval viceprezident. „I když ve snížení napětí bylo dosaženo jistého pokroku, sankce nelze zrušit, dokud Rusko zcela nesplní své závazky vyplývající z minských mírových dohod,“ uvedl.

„Moskva ale zatím dál přesouvá (do Donbasu) svá vojska, bandity a zahraniční žoldnéře. Ruské tanky a rakety - to vše je dnes symbolem Donbasu,“ prohlásil Biden. Cena, kterou Rusko za agresi platí, bude ale podle amerického viceprezidenta stoupat.

Biden oznámil finanční pomoc Ukrajině

Biden se intenzivně zabývá vývojem situace na Ukrajině, v Kyjevě je ve funkci viceprezidenta už popáté a ve stálém telefonickém styku je s prezidentem Petrem Porošenkem. Po příjezdu na Ukrajinu v pondělí oznámil novou finanční pomoc ukrajinské vládě, neopomněl ale zdůraznit význam hlubokých reforem a zejména vykořenění korupce.

Dnes americký viceprezident v parlamentu prohlásil, že očekávání ukrajinského národa od nynějšího vývoje je velmi vysoké. Dřívější pokus o demokratické reformy z let 2004 a 2005, známý jako oranžová revoluce, naděje nenaplnil. „Byli jsme svědky toho, že reformy ustupovaly a oligarchové odstranění od moci se vraceli,“ konstatoval Biden.

Reformy nejsou v rozporu s demokracií, tvrdí Biden

Upozornil ukrajinské představitele, že decentralizace státní správy, kterou Kyjevu ukládají minské dohody, není v rozporu se zásadou svrchovanosti země. „Ústavní reformy, včetně úprav soudního systému a decentralizace, nejsou v rozporu s demokratickými zásadami, nejsou ohrožením svrchovanosti,“ řekl a dodal, že Spojené státy byly v jisté době ve stejné situaci.

Americký představitel znovu poslancům připomněl naléhavou potřebu zásadních reforem. Svět podle viceprezidenta od Ukrajiny očekává „vítězství v boji s rakovinou korupce a s nelítostnou ruskou agresí“. Americký lid Ukrajince v obou těchto bitvách podporuje. „Agresoři po celém světě musejí pochopit, že tužby a přání národů nelze potlačit tanky,“ konstatoval Biden.

„Před každým z vás stojí úkol využít příležitost a vybudovat demokratické společenství, které obstojí ve zkoušce času. V sázce je mnoho. Můžete otočit kolem dějin na správnou stranu,“ řekl Biden. Dodal, že obhajoba svobody je společnou odpovědností prezidenta, vlády i zastupitelů.

Porazí Trumpa Joe Biden? Favorita demokratů a bývalého viceprezidenta pronásledují rodinné tragédie. Více zde >>>