Biden: S Čínou budeme extrémně soupeřit, hodlám ale postupovat jinak než Trump

Joseph a Jill Bidenovi

Joseph a Jill Bidenovi Zdroj: Reuters

Americký prezident Joe Biden počítá s extrémním soupeřením s Čínou, ale chce k ní přistupovat jinak než jeho předchůdce Donald Trump. V rozhovoru se stanicí CNB dále mimo jiné řekl, že s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem jako hlava státu ještě nemluvil.

"Nebudu to dělat jako Trump. Budeme se soustředit na mezinárodní pravidla," řekl Biden ke vztahům s Pekingem. "Nemusíme vstoupit do konfliktu, ale budeme extrémně soupeřit," dodal.

"Znám ho docela dobře," řekl Biden o čínském prezidentu Si. Vysvětlil, že jako viceprezident Baracka Obamy s ním strávil více času než jiní světoví státníci. "Je velmi chytrý a velmi tvrdý. Demokracii nemá zrovna v krvi - nemyslím to jako kritiku, to je prostě fakt," dodal.

Napětí mezi Pekingem a Washingtonem, dvěma největšími světovými ekonomikami, za Trumpovy administrativy vzrostlo. V uplynulých čtyřech letech Trump Čínu obvinil mimo jiné z krádeží duševního vlastnictví či nekalých obchodních praktik. Pekingu přičítal vinu i za pandemii COVID-19.

O vztahu k Číně Biden hovořil již minulý týden během projevu o své budoucí zahraniční politice. Čínu tehdy označil za nejvážnějšího soupeře USA, ale dodal, že pokud to bude v americkém zájmu, budou s ní USA spolupracovat.

"Postavíme se ekonomickým výpadům, budeme se snažit bránit Číně v útocích na lidská práva a intelektuální vlastnictví. Jsme ale ochotni s Pekingem spolupracovat, když to bude v zájmu USA," řekl Biden na ministerstvu zahraničí.