Biden sází na E15 benzin. Mohl by ulevit americkým peněženkám během zdražování

Biden zruší letní zákaz použití paliva E15 benzin.

Biden zruší letní zákaz použití paliva E15 benzin. Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy americké budou pravděpodobně během léta používat takzvaný „E15“ benzin. V úterý americký prezident Joe Biden oznámil, že Agentura pro ochranu životního prostředí USA vydá národní nouzovou výjimku, která umožní používání směsi benzinu a menšího množství etanolu v letních měsících. „E15 benzin je asi o deset centů na galon (3,7 litrů) levnější než E10. Některé čerpací stanice nabízejí ještě větší slevu,“ uvedl Biden. Informuje o tom americký zpravodajský web CNN.

Ačkoliv by se to tak mohlo zdát, nejedná se o značkový benzin deníku E15. Tento typ benzinu je v USA povolen během roku kromě horkého období od prvního června do patnáctého září kvůli smogovým předpisům. A protože si Američané stěžují na vysoké ceny pohonných hmot, Biden oznámil, že v letním období zruší zákaz jeho používání.

Zatímco dnes v USA nabízí 98 procent čerpacích stanic palivo E10, což je směs deseti procent etanolu a devadesáti procent benzinu, palivo E15 má ve své směsi etanolu o pět procent více. Při koncentraci deseti procent etanol okysličuje palivo, zvyšuje jeho oktanové číslo (pozn.red. vyjadřuje odolnost paliva ve směsi se vzduchem proti samozápalu při kompresi ve válci motoru) a zvětšuje zásoby benzinu v zemi tím, že ho ředí.

V současné době je používání tohoto paliva během letních měsíců ilegální. Ethanol je v podstatě alkohol, a protože se alkohol odpařuje rychleji, znamená to, že přidáním většího množství etanolu do benzinu se palivo odpaří rychleji. Takže když je benzin smíchán s etanolem, výsledné palivo se stává těkavějším a snadněji se odpařuje. Mohou z toho plynout i zdravotní rizika, obzvlášť pro osoby s respiračním onemocněním. 

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

Ředitel kampaně Safe Climate Transport Campaign v Centru pro biologickou rozmanitost Dan Becker upozornil na nebezpečí zejména pro děti s astmatem. „Je to špatné rozhodnutí jak ze zdravotního, tak ekologického hlediska. Znamená to, že etanolová lobby bude šťastná a děti s astmatem budou nemocnější,“ upozornil Becker.

Vedoucí ropné analýzy ve společnosti GasBuddy Patrick De Haan však Beckerovi oponuje a říká, že dopad na ovzduší a lidský organismus během používání paliva E15 v létě bude pravděpodobně zanedbatelný. „Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o 5procentní nárůst koncentrace etanolu v benzinu, došlo v podstatě k zanedbatelnému zásahu do paliva,“ uvedl De Haan.

Jestli však tento počin opravdu ušetří řidičům znatelnou částku na pumpě, je podle expertů amerického webu CNN diskutabilní. Ti říkají, že to závisí na mnoha faktorech, například kdy bylo konkrétní auto vyrobeno, jakou má průměrnou spotřebu, ale záleží i na chování řidičů při řízení. Biden však uvedl, že E15 benzin může rodině ušetřit v průměru deset centů na jeden galon, tedy zhruba 3,7 litru. 

E15 benzin je bezpečný pro většinu vozů vyrobených v roce 2001 a později. Zatímco většina automobilek tvrdí, že ho mohou řidiči bez obav používat, někteří výrobci automobilů však řidiče některých modelů od jeho používání zrazují. Vedoucí ropné analýzy ve společnosti GasBuddy Patrick De Haan řekl, že majitelé automobilů by si měli před tankováním E15 benzinu prostudovat uživatelské příručky, zejména proto, aby se ujistili, že to nějakým způsobem nezruší záruku u jejich vozu.