Boj Evropské unie proti terorismu má vést Brit

Julian King

Julian King Zdroj: reuters

Předseda EK Juncker nabízí Britům prestižní funkci. Podle některých pozorovatelů se jim tím ale zároveň i mstí.

Evropská komise bude mít nového člena, který dostane na starost bezpečnostní politiku. Půjde-li vše podle předpokladů, stane se jím Julian King. Zdánlivě technická záležitost v grémiu, považovaném za vládu Evropské unie, má pikantní podtext. King je poddaný královny Alžběty II., čili občan země, která se v červnu v referendu rozhodla po odchod ze Společenství.

King byl původně kandidátem Londýna na uprázdněné místo po britském komisaři Jonathanu Hillovi, který oznámil rezignaci po výsledku referenda. Šéf instituce Jean-Claude Juncker se ale rozhodl, že pro něj vytvoří novou pozici.

Pozorovatelé soudí, že jde o odvetu za brexit: King bude mít na starost bezpečnost EU, na níž se jeho země odmítla dále podílet. „Britové kladou příliš velký důraz na samostatnost, pokud jde o vnitřní a vnější politiku. Co se týče dalších integračních kroků v těchto záležitostech, vyhradili si právo, aby od nich dali ruce pryč,“ napsal deník Die Welt.
Junckerova volba je hlavně taktickým tahem. Šéf komise si od Kingovy nominace slibuje, že by Brit – s ohledem na rizika rozluky Spojeného království s unií – mohl o to důrazněji apelovat na sedmadvacítku členských států, aby se semkly a postupovaly proti teroru ruku v ruce.

Přechod od slov k činům může být ovšem obtížný i pro zkušeného diplomata, jakým King je. Neexistuje žádný systém předávání informací, situaci komplikuje dělení na země v Schengenu a mimo něj. Policejní úřady si podezření na nebezpečí terorů sdělují jen zdráhavě.

Jednoduchá nebude ani cesta, aby se King do funkce dostal.
Schválit ho musí Evropský parlament, kde se čeká tvrdé grilování. Proces slyšení u europoslanců má začít příští rok na jaře.

Julian King (52)
Vystudovaný filozof a teolog si doplnil vzdělání na pařížské École nationale d‘administration. Od ledna 2016 je velvyslancem v Paříži, předtím získal uznání jako ambasador v Irsku a ředitel vládního Úřadu pro Severní Irsko.