Boje neutichají. Ukrajinská armáda utrpěla nejhorší ztráty za pět týdnů

Tank na cestě k Doněcku

Tank na cestě k Doněcku Zdroj: ctk

Osm ukrajinských vojáků zahynulo a 16 bylo zraněno během uplynulých 24 hodin na východě země, částečně ovládnutém proruskými separatisty. Podle agentury AFP vládní síly utrpěly nejhorší ztráty za posledních pět týdnů.

Ukrajinská bezpečnostní rada obvinila „ruské teroristické uskupení“, že se dopustilo jednoho z nejhorších porušení příměří silným ostřelováním ukrajinských pozic z houfnic ráže 152 milimetrů. „Osm ukrajinských vojáků zahynulo, 16 bylo zraněno,“ uvedla rada v dnešním komuniké.

Ožila prý také průzkumná a výzvědná činnost nepřítele. „Tyto akce svědčí o dalším pokusu Ruska a jeho loutek zcela zničit minské dohody a obnovit boje novou ofenzívou (…),“ varovala rada a ujistila, že ukrajinské velení podniká protiopatření k odražení „ruské agrese“.

Moskva stále popírá, že by se do konfliktu přímo zapojila.

Zatím není jasné, zda do bilance osmi mrtvých ukrajinských vojáků je zahrnuto i pět obětí výbuchu při odminování v Luhanské oblasti, o kterém dnes informovala místní policie.

„V Luhanské oblasti okolo poledne 14. července u vsi Bolotene během plnění služebního úkolu odminovat místní prostor vybuchlo neupřesněné výbušné zařízení. Pět příslušníků ozbrojených sil zahynulo,“ uvedl mluvčí Ruslan Tkačuk. Vojáci byli ve věku od 23 do 45 let.

Ačkoliv v polovině února bylo na východě Ukrajiny vyhlášeno příměří, obě strany se prakticky denně vzájemně obviňují z porušování klidu zbraní. Konflikt si od loňského dubna vyžádal už více než 6500 životů.