Boje v Gaze. Unesený izraelský voják je zřejmě po smrti

Kouř v Gaze (31. července 2014)

Kouř v Gaze (31. července 2014) Zdroj: CTK

Téměř pět desítek lidí přišlo v noci na dnešek o život při izraelských leteckých úderech ve městě Rafáh a na jiných místech v palestinském Pásmu Gazy. Uvádí to podle BBC palestinští záchranáři.

Nedaleko Rafáhu v pátek zmizel izraelský voják. Podle Izraele padl do rukou palestinského Hamasu. Ozbrojené křídlo tohoto radikálního hnutí dnes ale uvedlo, že nemá žádné informace o tom, kde by se voják mohl nacházet. Třiadvacetiletý muž prý mohl být zabit při útoku ze zálohy. Izraelská armáda dnes také povolila tisícům obyvatel města Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy, aby se vrátili do svých domovů.

Za dnešek bylo podle záchranářů během několika úderů izraelského letectva v Rafáhu zabito 29 lidí. Patnáct z nich prý bylo členy jedné rodiny, jejíž dům byl zničen. Mezi mrtvými je údajně i pět dětí. Další Palestinci byli prý zabiti ve městě Gaza.

Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamasu, v noci na dnešek uvedly, že nemají kontakt se skupinou ozbrojenců, kteří v oblasti Rafáhu působí, a obávají se, že byli všichni zabiti.

„Ztratili jsme kontakt se skupinou bojovníků, kteří se zúčastnili útoku ze zálohy, a myslíme si, že byli všichni zabiti během (izraelského) bombardování. Jestliže se jim podařilo vojáka v boji zajmout, domníváme se, že byl také zabit v tomto incidentu,“ stojí podle agentury Reuters v prohlášení.

Voják měl být unesen během krátkého příměří

Podle izraelských médií došlo v pátek k únosu zhruba hodinu a půl po začátku původně plánovaného třídenního příměří mezi Izraelem a Hamasem. Podle brigád Kásam se ale střety v oblasti Rafáhu odehrály v 07:00 místního času (06:00 SELČ), tedy hodinu předtím, než humanitární příměří začalo v osm hodin ráno (7:00 SELČ) na pouhé dvě hodiny platit.

Americký prezident Barack Obama vyzval Hamas k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění údajně uneseného vojáka. Už dříve požádal ministr zahraničí John Kerry Turecko a Katar, aby využily svého vlivu na Hamas a vyjednaly propuštění Izraelce. V pátek americký Kongres schválil finanční podporu izraelského protiraketového systému Iron Dome, a to ve výši 225 milionů dolarů (asi 4,6 miliardy korun).

Pokud budeme ztrácet čas, situace se jen zkomplikuje, tvrdí egyptský prezident

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes prohlásil, že návrh příměří, který přednesla jeho země, je jedinou reálnou šancí, jak zastavit izraelsko-palestinský konflikt v Pásmu Gazy. „Pokud budeme ztrácet čas, situace se jen zkomplikuje,“ řekl Sísí. Egyptský návrh příměří z minulého týdne radikální palestinské hnutí Hamas odmítlo.

I přes to by dnes měla do Káhiry dorazit palestinská delegace složená z členů Organizace pro osvobození Palestiny a exilových členů Hamasu, která chce o příměří jednat. Zástupci Hamasu z Pásma Gazy se jednání neúčastní. Kvůli údajnému únosu svého vojáka své zástupce do Egypta nevyšle ani Izrael. Ten po skončení jednání bezpečnostního kabinetu prohlásil, že spíše než jednání o příměří připadá v úvahu jednostranné ukončení operace a stažení izraelských vojsk z Pásma Gazy.

Více než 1650 mrtvých
Od začátku izraelské ofenzívy 8. července zahynulo podle palestinských záchranářů více než 1650 Palestinců, většinou civilistů, a dalších zhruba 8900 bylo zraněno. Izrael během nynějších bojů přišel o 63 vojáků a dalších více než 400 jich bylo zraněno. Palestinské rakety také zabily tři civilisty, z nichž jedním byl Thajec.