Bojovníci Boko Haram vypálili v Nigérii vesnici a zabili deset lidí

Lídr islamistů Boko Haram popírá příměří s vládou

Lídr islamistů Boko Haram popírá příměří s vládou Zdroj: ctk

Životy dalších nejméně deseti lidí mají na svědomí ozbrojenci islamistické organizace Boko Haram, kteří přepadli a téměř zcela vypálili vesnici Kukuwa-Gari v nigerijském spolkovém státě Yobe. Šlo podle všeho o odvetu za předchozí zlynčování dvou muslimských radikálů v této obci.

Boko Haram pokračuje ve svých vražedných útocích a atentátech, přestože nigerijská armáda často oznamuje úspěšné akce proti islamistům. Ve čtvrtek vojáci sdělili, že se jim podařilo ve státě Borno osvobodit další desítky unesených žen a zabít přitom neupřesněný počet členů Boko Haram.

Dnes byl do funkce velitele regionálních ozbrojených sil bojujících proti těmto islamistům jmenován nigerijský generál Iliya Abbah. Ten se při inauguraci zapřisáhl, že s „touto hrozbou“ udělá „velice rychle“ konec.

32 aut smrti

Zdroj AFP řekl, že ozbrojení muži z Boko Haram vesnici Kukuwa-Gari přepadli už ve středu pozdě večer. Přijeli ve 32 vozidlech a během řádění zabili přinejmenším deset lidí, včetně dvou žen. Vypálili přitom řadu domů i se zásobami potravin a s dobytkem.

„Tento útok se odehrál dva dny poté, co dav zlynčoval k smrti dva členy Boko Haram, když přišli do vesnice a obyvatelé je poznali,“ uvedl místní činitel Baba Nuhu. Proto šlo zřejmě o mstu ze strany islamistů. Kukuwa-Gari leží v okrese Gujba, asi padesát kilometrů od Damaturu, což je správní středisko státu Yobe. Sebevražedná atentátnice tam minulou neděli odpálením bomby zabila nejméně 14 lidí.