Bojujte a zabíjejte vyzývá Kaddáfí Libyjce

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: ctk

Muammar Kaddáfí vyzval Libyjce, aby se včetně žen a dětí zapojili do "vyčištění" Tripolisu. Libyjci musejí "bojovat a zničit" povstalce v hlavním městě, řekl svržený libyjský vůdce v projevu, který dnes ze Sýrie vysílala satelitní televize Al-Urúba.

„Musíme klást odpor nepřátelským krysám, které v ozbrojeném boji podlehnou. Vyjděte z domovů, osvoboďte Tripolis,“ vyzval Kaddáfí obyvatelstvo.

„Bojujte, bojujte, zabíjejte,“ vykřikoval Kaddáfí do mikrofonu hlasem, který novináři označují za bojovnější a mocnější ve srovnání s jeho projevy z minulých dnů. „Je čas pro vítězství nebo mučednickou smrt. Imámové v mešitách a učenci, veďte mládež do svaté války. Jinak vzbouřenci vstoupí do vašich domovů a připraví vás o čest,“ varoval Kaddáfí.

Místo jeho pobytu ze zvukového poselství nebylo možné určit. Podle jeho mluvčího je Kaddáfí nicméně stále v Libyi a aktivně řídí odpor proti povstalcům. „Je v bezpečí, zdravý a jeho odhodlání je velké,“ řekl dnes mluvčí Músá Ibráhím telefonicky agentuře AP. Kaddáfí podle něj „den za dnem řídí boj za naši svobodu a nezávislost“.

„Celé jeho rodině se daří dobře,“ řekl mluvčí a dodal, že po Kaddáfího boku jsou i jeho hlavní političtí a vojenští poradci. Vůdce prý může pokračovat v odporu „po týdny, měsíce a roky“.

Podle Músy Ibráhíma Kaddáfího muži kontrolují „podstatnou část“ Tripolisu i další libyjská města. Mluvčí obvinil Severoatlantickou alianci, že obklíčila baštu Kaddáfího stoupenců v Syrtě. Místo Kaddáfího pobytu mluvčí odmítl oznámit, dodal jen, že plukovník je „neustále v pohybu“.

Libyjští povstalci po Kaddáfím usilovně pátrají, na jeho hlavu už byla vypsána odměna dva miliony dolarů. Britský ministr obrany Liam Fox novinářům řekl, že libyjským rebelům v honbě na diktátora pomáhají výzvědné služby NATO.

Opačnou informaci ale sdělil účastníkům tiskové konference ve Washingtonu mluvčí Pentagonu David Lapan. Zaměřit se na Kaddáfího úkolem USA není, řekl a dodal, že ani NATO nepovažuje za svůj úkol „honbu za jednotlivci“.

Armáda USA se podle mluvčího do pátrání po Kaddáfím nezapojila. Spojené státy provádějí letecké sledování libyjského území, aby zajistily podporu jednotkám NATO, které chrání libyjské obyvatelstvo před útoky vládních vojsk, řekl Lapan.

Povstalci doufají v obnovení exportu ropy do 2-3 týdnů

Libyjští povstalci doufají, že export ropy ze země může být obnoven během dvou až tří týdnů. Do roka by se měla těžba ropa dostat zpět na úroveň před občanskou válkou, tedy 1,6 milionu barelů denně. Řekl to dnes agentuře Reuters Alí Tahrúní, který má v povstaleckém vedení na starosti otázky financí a ropného průmyslu. Podle Tahrúního libyjská ropná společnost NOC odhaduje, že do dvou až tří týdnů by Libye mohla těžit 500-600 tisíc barelů denně. „Pak to zvýšíme až k normální úrovni, tedy 1,6 (milionu). Očekávám, že tam se dostaneme zhruba do roka,“ řekl Tahrúní. Škody na ropných polích v důsledku občanské války jsou podle Tahrúní minimální. „Stav polí je o dost lepší, než se čekalo,“ řekl a odhadl škody na asi deset procent. „Většina těchto polí je z více než 90 procent v pořádku,“ uvedl. Tahrúní slíbil, že Libye bude ctít platné kontrakty s ropnými společnostmi. Na otázku, zda bude nová vláda blokovat firmy ze zemí, které povstalce nepodporovaly, odpověděl: „Co vím, tak ne“.