Boko Haram v Nigérii dál útočí. Příměří navzdory

Lidé v Nigérii demonstrovali za návrat školaček unesených teroristy z Boko Haram

Lidé v Nigérii demonstrovali za návrat školaček unesených teroristy z Boko Haram Zdroj: CTK/AP

Přinejmenším devět lidí zahynulo při dvou přepadech vesnic na severovýchodě Nigérie. Za útokem stojí pravděpodobně milice Boko Haram. V pátek přitom vláda oznámila, že se s islamisty dohodla na příměří, jehož součástí má být i propuštění více než 200 unesených školaček. Jejich osud je však nadále nejasný.

Při prvním útoku na vesnici Abadam v noci na sobotu zahynul přinejmenším jeden člověk, dalších asi osm lidí zemřelo ve vesnici Dzur. Obě leží na severovýchodě země v provincii Borno, která je baštou radikálů z Boko Haram.

Velitel nigerijského generálního štábu Alex Badeh oznámil v pátek, že vláda se při jednáních s Boko Haram v sousedním Čadu dohodla na příměří. Všechny jednotky prý dostaly rozkaz na islamisty neútočit.

Politický aktivista a znalec Boko Haram Shehu Sani ale v sobotu upozornil, že příměří ještě oficiálně nepotvrdil velitel milic Abubakar Shekau. „Jakékoli prohlášení, které neučiní sám vůdce skupiny, se nedá považovat za věrohodné,“ uvedl Shehu Sani.

Podle armády příměří potvrdil generální tajemník Boko Haram Danladi Ahmadu. Sani i mnozí další znalci poměrů na severu Nigérie prý ale o tomto muži slyšeli poprvé.

Mezinárodní kritika za únos školaček
Boko Haram bojuje proti ústřední vládě od roku 2009. Letos v dubnu se bojovníci této organizace stali terčem mezinárodní kritiky, když přepadli dívčí školu ve městě Chibok. Dívky ve věku 15 až 18 let útočníci nahnali na korby nákladních vozů a odvezli neznámo kam. Podle výpovědí několika školaček, kterým se podařilo utéct, jsou unesené zneužívány jako služky i sexuální otrokyně.
OSN v reakci na únos islamistickou skupinu v květnu zařadila na svůj oficiální seznam teroristických organizací, stejně jako to udělaly již dříve Spojené státy. Jen za letošní rok při zhruba stovce teroristických útoků zabili bojovníci Boko Haram podle úřadů více než 3000 lidí.