Borisov může potřetí získat bulharské premiérské křeslo

Bojko Borisov

Bojko Borisov Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Bojko Borisov
Bojko Borisov
Bojko Borisov navrhl demisi své vlády
Bojko Borisov navrhl demisi své vlády
Bojko Borisov
6
Fotogalerie

Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova vyhráli předčasné parlamentní volby v nejchudší zemi EU. Za proevropským uskupením skončila Bulharská socialistická strana (BSP), která usiluje o lepší vztahy s Ruskem.

„Výsledky potvrdily, že GERB by měla být vedoucí vládní stranou,“ prohlásil Borisov. Je však otázkou, zda se mu podaří sestavit stabilní kabinet. Současnou bulharskou politickou krizi vyvolaly listopadové prezidentské volby. V nich neuspěla kandidátka GERB Cecka Cačevová, ale bývalý generál Rumen Radev podporovaný socialisty.

Borisov splnil slib a nabídl parlamentu demisi své vlády. Radev po lednovém nástupu do funkce zákonodárný sbor rozpustil a vyhlásil mimořádné hlasování, už třetí v řadě. GERB v něm získala téměř 33 procent hlasů, BSP přes 27 procent.

Do 240členného parlamentu se probojovali také nacionalisté, protiturečtí Jednotní vlastenci obdrželi devět procent. Úplně stejné podpory dosáhlo Hnutí za práva a svobody (DPS), které naopak hájí zájmy turecké menšiny.

Poslance bude mít ještě populistická partaj Vůle, pro kterou hlasovala čtyři procenta voličů. GERB si při svém vzniku stanovila za prioritu boj proti zločinu a korupci. Mnoho Bulharů však má pocit, že se jí tento cíl příliš nedaří plnit.

Před hlasováním Borisov mimo jiné sliboval, že během příštích čtyř let zajistí vzrůst průměrné mzdy o padesát procent. Chce rovněž zachovat rovnou desetiprocentní daň z příjmů.

BSP je nástupkyní komunistické strany a často bývá vykreslována jako trojský kůň Kremlu. Její šéfka Kornelija Ninovová odsuzuje protiruské sankce, které podle ní Bulharsko výrazně poškozují.

Zdůrazňuje, že je pro členství země v Evropské unii, ale nechce, aby v ní pro členy platily dvojí standardy. V kampani plánovala zvýšení daní lidem s vyššími příjmy a zajištění dostupného bydlení mladým rodinám.

Radev během hlasování uvedl, že doufá v brzké vytvoření vlády i za cenu kompromisů. Borisov dříve vyloučil spolupráci s protureckou partají. Předpokládá se, že by se mohl dohodnout s populisty, potřebovat však bude i podporu nacionalistů. Stabilita v zemi je důležitá i z toho důvodu, že Bulharsko bude v první půli příštího roku předsedat EU.

Více zpráv z Evropské unie čtěte ZDE.