Bouře ve Washingtonu zabila devět lidí, bez proudu jsou tři miliony

Bouře na USA (ilustrační foto)

Bouře na USA (ilustrační foto) Zdroj: NASA

Americké hlavní město Washington a jeho okolí zasáhla v pátek silná bouře. Vítr dosahující rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu, což je prakticky již síla hurikánu, lámal stromy a strhával dráty elektrického napětí.

Obětí bouře je nejméně devět, většinu z nich zabily padající stromy. Bez proudu zůstaly tři miliony lidí. Poškozeno bylo nejméně sto domů.

Déšť bičoval město a ulice pokryly zlámané větve, když se rychle postupující bouře, která se vytvořila ve čtvrtek po velmi horkém dni na americkém Středozápadě, dostala v pátek večer nad Washington a jeho předměstí. S nastupující nocí městem duněly hromy a blesky skýtaly úchvatnou podívanou.

Bez proudu, a tudíž i bez klimatizace, jsou stovky tisíc lidí ve Washingtonu i dalších oblastí. Lidé se tak utíkali ochladit do nákupních komplexů nebo hotelů. Nefungovaly semafory a částečně ani telefony. Výpadky proudu postihly i několik stanic washingtonského metra. Podle agentury DPA může obnovení dodávek elektřiny trvat dny a například elektrárenská společnost Pepco připustila, že se je nepodaří zcela obnovit do 4. července, kdy Spojené státy slaví svůj největší svátek Den nezávislosti.

K síle živlu přispěly vysoké teploty, které v uplynulém období opakovaně vytvářely nové rekordy. Také v pátek padla teplotní maxima pro červen ve Washingtonu, v Atlantě a v Louisville: ve všech třech městech se rtuť teploměrů vyšplhala přinejmenším na 40 stupňů Celsia.