Brexitová dohoda se odkládá, země EU v ní ale věří. Posledním sporným bodem je výběr DPH

Premiér Boris Johnson

Premiér Boris Johnson Zdroj: Reutres

Vyjednavači brexitové dohody
Vyjednávací týmy EU a Británie
Vyjednávací týmy EU a Británie
Vyjednávací týmy EU a Británie
Opustí Velká Británie Evropskou unii bez dohody?
8
Fotogalerie

Dohodu o vystoupení Británie z Evropské unie se ve středu nepodařilo dojednat, ačkoli zástupci obou stran našli shodu na většině sporných bodů. Poslední nevyřešenou otázkou zůstává systém výběru daně z přidané hodnoty. Zástupci unijních zemí vidí optimisticky možnost, že by mohla být výstupní smlouva uzavřena v nejbližších dnech. Není podle nich však příliš pravděpodobné, že by ji schválil summit EU začínající ve čtvrtek.

Unijní vyjednavač Michel Barnier ve středu večer informoval velvyslance členských zemí o výsledcích mnohahodinových rozhovorů. Většinu dřívějších neshod okolo režimu na irské hranici či celního postavení Severního Irska se vyjednavačům podařilo překonat. „Výsledek byl až nečekaně pozitivní a mezi zástupci členských zemí panuje optimismus,“ uvedl zdroj seznámený s výsledky jednání. Neshody zatím přetrvaly pouze v budoucím systému výběru DPH u zboží pohybujícího se mezi EU a Británií.

Unie původně chtěla mít dohodu v ruce už středu, aby se jí mohl ve čtvrtek zabývat unijní summit. Diplomaté však zatím zcela nevylučují, že pokud by se poslední neshody podařilo vyřešit ve čtvrtek, mohli by dokument dostat na stůl unijní lídři o den později. Za pravděpodobnější však považují možnost, že se dohodu schválit nepodaří a bude se o ní muset jednat i po summitu.

Britský premiér Boris Johnson opakovaně prohlašuje, že jeho země z Evropské unie odejde na konci tohoto měsíce. Zatím však není jisté, zda se mu pro nyní finalizovaný upravený text „rozvodové“ dohody podaří získat potřebnou většinu v britském parlamentu.