Británie Assange do Ekvádoru nepustí

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: profimedia.cz

Británie neumožní zakladateli serveru Wikileaks Julianu Assangeovi, jenž se již devět týdnů skrývá na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, odejít do této jihoamerické země. Podle BBC to dnes řekl mluvčí britského premiéra Davida Camerona. Ekvádor ve čtvrtek vyhověl Assangeově žádosti o udělení politického azylu.

„Doufáme, že se nám podaří najít diplomatické řešení, a děláme všechno pro to, abychom toho dosáhli,“ uvedl Cameronův mluvčí, který zároveň zopakoval, že podle britských zákonů a mezinárodních úmluv má Londýn povinnost Assange vydat do Švédska. Tam jedenačtyřicetiletý muž čelí podezření ze znásilnění, vinu ale popírá.

Ekvádorský prezident Rafael Correa naznačil, že by Assange mohl se Švédskem spolupracovat, pokud mu zajistí, že odtamtud nebude vydán do třetí země. Assange má obavy zejména z toho, že by ho Stockholm mohl vydat do Spojených států, kde by mu údajně hrozil i trest smrti v souvislosti se zveřejněním utajovaných amerických materiálů na serveru WikiLeaks.

Petr Koubský: Assange je už jen pěšák v cizí hře

Na ekvádorské ambasádě se Assange ukrývá od června. Podle jednoho ze spolupracovníků zde žije v malé místnosti, která vypadá jako kancelář, kterou nikdo narychlo předělal na obyvatelný pokoj. Z počátku prý spal na nafukovací matraci, ale nyní již má normální postel. Agentura Reuters také uvedla, že Assange má v pokoji běžecký pás, aby měl dostatek pohybu, a lampu, která mu má kvůli nedostatku slunečních paprsků dodávat vitamin D.