Británie hrozí Rijádu: kvůli Jemenu vám zastavíme dodávky zbraní

ilustrační foto z Adenu

ilustrační foto z Adenu Zdroj: CTK

Británie pohrozila Saúdské Arábii zastavením zbrojních dodávek, pokud se prokáže, že Saúdskoarabské království za bojů v Jemenu nedodržuje mezinárodní zákony o lidských právech. Informoval o tom v rozhovoru s BBC britský ministr zahraničí Philip Hammond.

Amnesty International (AI) tvrdí, že za bojů v Jemenu byla porušena lidská práva, a požádala OSN o zahájení vyšetřování. AI z nerespektování těchto práv neviní jenom provládní stranu konfliktu, ale také povstalecké šíity.

Saúdská Arábie vede arabskou koalici, která do jemenských bojů vstoupila na jaře; od té doby v konfliktu zahynulo na 5600 lidí, z nichž přes 2600 byli civilisté. Koalice se snaží pomoci jemenské vládě udržet se u moci v době, kdy část území Jemenu ovládli šíitští povstalci.

Zbraně za miliardy

„Saúdští Arabové popírají porušení lidských práv, ale je třeba to náležitě vyšetřit,“ řekl Hammond. Upozornil, že Británie má exportní pravidla, která budou uplatněna, pokud se prokáže, že v Jemenu jsou práva porušována. „Pak bychom nemohli povolit další zbrojní dodávky,“ řekl ministr.

Podle zprávy z roku 2013 Británie vydala povolení ke zbrojnímu exportu do Saúdské Arábie v pětiletém období v hodnotě čtyř miliard liber (152 miliard korun).

Kazetové bomby

AI tvrdí, že většina civilních obětí jemenského konfliktu zahynula při koaličním bombardování a že arabské armády používají i kazetovou munici, již mnoho zemí zakazuje. Kazetové bomby jsou složeny z mnoha malých náloží, které se rozptýlí po velkém území. Některé z nich nevybuchnou hned a představují nebezpečí i po několika letech.

Ministr Hammond řekl, že ví, že Saúdští Arabové v bojích v Jemenu nasazují i zbraně dovezené z Británie. „Jde o to, zda jsou využity v souladu s mezinárodním zákonem o lidských právech. Sledujeme to velmi pečlivě,“ řekl.