Británie jde také do boje. Parlament schválil nálety proti islamistům

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Velká Británie se zúčastní leteckých akcí nad Sýrií a Irákem. Účast země schválil Britský parlament, který tak vyslyšel výzvu premiéra Davida Camerona. Údery podle Cameronovy páteční výzvy bude třeba vést po více let. Ministr obrany Michael Fallon předtím usoudil, že bombardovací kampaň bude trvat dva až tři roky. Země se zatím chystá vyslat do boje šest bombardovacích stíhaček Tornado.

„Existuje nějaká hrozba pro britské obyvatele? Odpověď je ano,“ řekl ještě před hlasováním před poslanci Cameron v narážce na útoky islamistů na občany zemí, které bojují proti Islámskému státu.

K vyslovení kladného stanoviska se parlament nakonec dobral po sedmihodinové debatě, pro nakonec hlasovalo 524 poslanců, jen 43 jich bylo proti. Podle reportéra BBC Nicka Robinsona by mohli piloti RAF být nasazeni nejdříve v neděli ráno.

„Bude to mise, která nezabere měsíce, ale roky. Přesto si myslím, že se na tento krok musíme připravit. Tuto kampaň bude charakterizovat trpělivost a vytrvalost,“ prohlásil Cameron. Opět ujistil, že Irák nebudou nyní okupovat žádné britské ani jiné západní síly.

Zatím jen šest "Tornád"

Ministr zahraničí Philip Hammond krátce před zahájením mimořádného zasedání zákonodárců řekl, že počítá pro údery v Iráku se šesti bombardovacími stíhačkami Tornado, které jsou na základně na Kypru. Stroje vybavené laserově naváděnými bombami a raketami uskutečňují ve své oblasti hlídkové lety a mohou se rychle zapojit do bojů v Iráku. Ministr dodal, že v případě potřeby se počet letounů zvýší. Při britsko-francouzském bombardování v Libyi v roce 2011 nasadil Londýn 18 strojů.

Londýn patří k nejbližším spojencům Washingtonu a přestože Američané zahájili leteckou operaci již před několika týdny, Británie dosud stojí stranou. Cameron ve čtvrtek oznámil, že by se jeho země do akce v Iráku měla zapojit, protože to je v jejím zájmu. Již minulý týden se připojila k úderům Francie. V Pátek oznámilo svou účast na irácké akci také Dánsko a Belgie, které se chystají vyslat sedm, respektive šest letounů.