Británie je odříznutá od světa kvůli nové mutaci koronaviru. Polsko zachraňuje státní aerolinky

Velká Británie je odříznutá od světa. Řada států v Evropě i mimo ní ruší letecká spojení s ostrovním královstvím.

Velká Británie je odříznutá od světa. Řada států v Evropě i mimo ní ruší letecká spojení s ostrovním královstvím. Zdroj: e15.cz

Američtí poslanci a senátoři se konečně dohodli na schválení záchranného balíčku na podporu ekonomiky USA. Bude mít objem asi 900 miliard dolarů.
V Bělorusku se znovu protestovalo proti režimu prezidenta Lukašenka.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropa ruší letecká spojení s Británií

Ve Velké Británii, která se stále nedohodla s Evropskou unií na uzavření brexitové dohody, se začala šířit nová mutace koronaviru. Podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka je nový virový kmen nakažlivější než ostatní, jeho rozmach není pod kontrolou a bude velmi složité jej potlačit.

Řada států v reakci na to dočasně omezila či úplně zakázala vstup Britů na své území. Veškerá letecká spojení s ostrovním královstvím pozastavila například Francie, Německo, Irsko, Belgie, Nizozemsko, Švýcarsko, Itálie, Turecko či Izrael. Evropští vyslanci budou o řešení této krizové situace v pondělí jednat v Bruselu. 

Konečně dohoda

Američtí zákonodárci se po mnoha týdnech sporů dohodli na záchranném balíčku na podporu ekonomiky USA. Balíček bude mít objem asi 900 miliard dolarů, tedy přibližně 19,3 bilionu korun. Republikáni s demokraty by jej měli definitivně schválit dnes. Peníze půjdou zejména na podporu malých podnikatelů a nezaměstnaných obyvatel.

„Bude to největší záchranný balík pro americký lid,“ řekl lídr republikánských senátorů Mitch McConnell. Demokratická strana se po nástupu Joea Bidena do úřadu prezidenta Spojených států 20. ledna chystá navrhnout další finanční pomoc.   

Z trhů a burz 

Burzy v minulém týdnu převážně rostly

Ačkoli americké akciové trhy v pátek poklesly, za celý uplynulý týden zpevnily. Nejvíce se dařilo technologiím. Mimořádně úspěšné období má za sebou třeba výrobce elektromobilů Tesla. Index Nasdaq Composite se zvýšil o více než tři procenta. S&P 500 si polepšil o 1,25 procenta a Dow Jones přidal 0,44 procenta. Evropské burzy uzavřely obchodování za posledních pět pracovních dnů s odlišnými výsledky. Zatímco německý DAX posílil o bezmála čtyři procenta, britský FTSE 100 se snížil o 0,27 procenta. Tamní investoři se zjevně obávají neřízeného brexitu. 

Polsko pomůže letecké dopravě

Polská vláda poskytne státní letecké společnosti LOT finanční injekci ve výši 2,94 miliardy zlotých, tedy asi 17,1 miliardy korun. S odvoláním na vládní zdroje to uvedla polská agentura PAP. Firma LOT se stejně jako ostatní aerolinky letos potýká s hospodářskými problémy, které jim způsobila pandemie nemoci COVID-19 a s ní související restrikce. Bez státní pomoci by na základě tvrzení polských vládních politiků již nemohla dále fungovat. V minulém roce měla společnost tržby 7,36 miliardy zlotých, téměř 43 miliard korun.    

Video dne

V běloruském Minsku se tak jako každou neděli znovu protestovalo proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Včerejších demonstrací se zúčastnily tisíce lidí. Běloruská policie se snažila protesty rozhánět a více než stovku občanů zadržela.  

Stane se dnes

  • Zvolený americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill se nechají veřejně očkovat proti koronaviru. Pravděpodobně vakcínou firmy Moderna.
  • Navzdory vypršení dalšího deadlinu na uzavření dohody by měly pokračovat rozhovory mezi Velkou Británií a Evropskou unií o podobě budoucích vztahů. 
  • Slovensko zavírá kvůli pandemii většinu kamenných prodejen nejméně na následující tři týdny.
  • Německý soud dopoledne vynese rozsudek nad pravicovým radikálem Stephanem Ballietem, který je obžalován z loňského útoku na synagogu v Halle, při němž zemřeli dva lidé. Obžalovanému hrozí doživotní vězení.
  • Evropská komise vydá předběžnou zprávu o vývoji spotřebitelské důvěry v členských zemích EU za prosinec.