Republikáni se s demokraty dohodli na bilionovém balíčku, kterým chtějí podpořit ekonomiku USA

Republikán Mitch McConnell.

Republikán Mitch McConnell. Zdroj: Reuters

V USA se zákonodárci po týdnech sporů dohodli na balíku opatření v hodnotě asi 900 miliard dolarů (zhruba 19,3 bilionu korun), která mají oživit ekonomiku postiženou pandemií covidu-19. Hlasování se očekává dnes.

"Před několika okamžiky se lídři Senátu i Sněmovny dohodli. Bude to největší záchranný balík pro americký lid," oznámil v neděli lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Nicméně dodal, že text se ještě dokončuje.

Podle lídra demokratů v Senátu Chucka Schumera dohoda "zdaleka není dokonalá", ale přinese Američanům naléhavou pomoc. Schumer v neděli uvedl, že balík nebude posledním stimulem ekonomice postižené pandemií a že demokraté po nástupu Joea Bidena do úřadu 20. ledna budou prosazovat další balík opatření.

Balík opatření v hodnotě asi 900 miliard dolarů (zhruba 19,3 bilionu korun) zahrnuje dodatečné dávky pro nezaměstnané či program podpory malých podnikatelů.

Obě komory parlamentu také v noci na dnešek (neděli místního času) schválily několik hodin před vypršením lhůty další, tentokrát jednodenní prodloužení financování vlády. Odvrátily tak vstup federálních úřadů do omezeného rozpočtového režimu.