Britové se dnes loučili se zesnulou královnou Alžbětou II.

Veřejné rozloučení s královnou Alžbětou

Veřejné rozloučení s královnou Alžbětou Zdroj: Reuters

Harry ve vojenské uniformě
Princ William uprostřed, po jeho levé ruce Zara Tindall, vedle ní Lady Lousie Windsorová (dcera prince Edwarda), vedle ní princezna Beatrice, zády k Williamovi princ Harry, princezna Eugenie a vedle ní nejmladší James, vikomt Severn (14). V rohu, po pravé ruce Williama nejstarší Alžbětin vnuk Peter Phillips.
Vnoučata královny Alžběty II. drží vigílii u rakve své babičky
Vnoučata královny Alžběty II. drží vigílii u rakve své babičky
Vnoučata královny Alžběty II. drží vigílii u rakve své babičky
24
Fotogalerie

Osm vnoučat zesnulé britské královny Alžběty II. dnes večer mlčky drželo vigilii u její rakve. Princové William a Harry, synové krále Karla III., měli na ceremoniálu ve Westminsterském sále slavnostní vojenské uniformy. V pátek večer stejným způsobem uctili památku zesnulé panovnice její čtyři děti.

Na žádost krále oblékl dnes uniformu i princ Harry, poprvé od roku 2020, kdy se vzdal svých povinností v monarchii. Od úmrtí královny se Harry vždy na veřejnosti objevoval v civilním obleku, ačkoliv odsloužil dva turnusy v Afghánistánu, píše server BBC News.

Tiché vzpomínky u rakve se dnes vedle Harryho a Williama účastnili také děti princezny Anne, Zara Tindallová a Peter Philips, dcery prince Andrewa, princezny Beatrice a Eugenie, a dvě děti prince Edwarda, Louise a James.

Tradice vigilie princů vznikla v roce 1936 po úmrtí krále Jiřího V. Při posledním úmrtí panovníka, Jiřího VI. v roce 1952, se tento obřad nekonal, protože král neměl mužského potomka, ale dvě dcery. V pátek se poprvé vigilie - dosud určená výhradně princům - účastnila i princezna, Alžbětina dcera Anne. Dnes to bylo podle stanice BBC poprvé v historii, co se vigilie účastnila také vnoučata zesnulého člena královské rodiny.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.