Britská ekonomika klesla a přiblížila se recesi

Vývoj růstu HDP Velké Británie

Vývoj růstu HDP Velké Británie Zdroj: indexmundi.com

Britská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí v mezičvrtletním srovnání klesla o 0,2 procenta a přiblížila se recesi. Za celý loňský rok se růst hrubého domácího produktu Británie zpomalil na 0,9 procenta z 2,1 procenta v předešlém roce, oznámil v dnešním předběžném odhadu britský statistický úřad.

Británie oslabila na konci roku podobným tempem jako německá ekonomika, jejíž HDP mezičtvrtletně klesl o 0,25 procenta. Pokud by obě ekonomiky vykázaly pokles i v tomto čtvrtletí, znamenalo by to propad do recese.

Dnešní údaje zvýšily očekávání, že britská centrální banka dodá ekonomice další měnové stimuly. Nová opatření Bank of England se čekají už v únoru, kdy se předpokládá schválení dalších nákupů finančních aktiv na trhu za 50 miliard liber (1,5 bilionu korun). Banka nyní dokončuje říjnový program nákupů aktiv za 75 miliard liber.

Vývoj růstu HDP Velké Británie

Vývoj růstu HDP Velké BritánieVývoj růstu HDP Velké Británie | indexmundi.comZdroj: indexmundi.com

Ekonomové jsou v názoru na to, zda Británie letos vstoupí do recese, rozděleni zhruba půl na půl. Všeobecně se ale shodují, že případný pokles bude jen velmi mírný a nebude nijak srovnatelný s propadem za poslední recese let 2008-09, kdy HDP klesl o 7,1 procenta.