Britští poslanci hlasují o brexitu bez dohody

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu (12. 3. 2019)
5
Fotogalerie

Předseda britské Dolní sněmovny vybral dva ze šesti předložených pozměňovacích návrhů k večernímu hlasování o tom, zda má Británie opustit Evropskou unii bez dohody. Jeden dodatek hovoří o tom, že je potřeba takzvaný neřízený brexit zcela vyloučit, druhý pak vyzývá vládu, aby usilovala o odklad rozluky do 22. května, aby bylo možné se na odchod bez dohody připravit. Spojené království má podle plánu opustit unii 29. března.

Ministerská předsedkyně Theresa Mayová večer předloží poslancům text, který konstatuje, že parlament odmítá odchod z EU bez dohody a bez politické deklarace o budoucích vztazích, avšak zároveň uvádí, že neřízený brexit je pro zemi "výchozí" variantou, pokud společně se státy EU neschválí dohodu. Zmíněné dva návrhy jsou dodatky k vládnímu usnesení.

S prvním, jenž usiluje o vyloučení brexitu bez dohody za každých okolností, přišla konzervativní poslankyně Caroline Spelmanová.

Druhý dodatek, pro který se vžil název Malthouseův kompromis, předložili společně euroskeptičtí a proevropští konzervativní poslanci a jeden opoziční labourista. Podle jejich plánu by měla vláda odložit brexit do 22. května, aby bylo možné se připravit na důsledky brexitu bez dohody. Zároveň by se souhlasem EU platilo až do roku 2021 přechodné období. Londýn by přitom na oplátku dál přispíval do unijního rozpočtu a jednostranně by zaručil práva občanů sedmadvacítky žijících v Británii. To by podle autorů návrhu dalo oběma stranám čas připravit se na odchod bez dohody a následné uplatňování pravidel WTO - nebo na vyjednání nové dohody.

Dnešní hlasování má začít ve 20:00 našeho času. Poslanec, který příslušný dodatek oficiálně předložil, jej ještě může stáhnout.