Brusel schválil půjčku jedné miliardy eur Ukrajině

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Evropská komise schválila návrh půjčky jedné miliardy eur (27 miliard korun) pomoci pro Ukrajinu ke zmírnění jejích potíží s platební bilancí. Je to součást už oznámeného balíčku unijní pomoci Kyjevu, kterou musí potvrdit také členské země EU a Evropský parlament. Podmínkou poskytnutí peněz je též dohoda Ukrajiny o spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

„Zásadním zájmem Ukrajiny a EU je udržet mír a politickou i finanční stabilitu na našem kontinentu. Tato finanční pomoc pomůže stabilizovat zhoršující se finanční situaci Ukrajiny a je proto významnou součástí řešení krize,“ poznamenal eurokomisař pro hospodářskou problematiku Olli Rehn. „Vývoj na Krymu vidíme jako velmi vážný s potenciálně velmi závažnými důsledky pro vztahy mezi EU a Ruskem,“ poznamenal dnes po jednání komise také Rehnův kolega Maroš Šefčovič.

Připomněl, že o krizi kolem Krymu bude ve čtvrtek jednat summit osmadvacítky. Rehn zopakoval, že EU nepřijímá výsledek referenda na Krymu a přistoupení poloostrova k Rusku neuznává. Anexe podle komise porušuje Chartu OSN i další právní akty.

Miliarda, kterou bude mít nyní Ukrajina k dispozici, doplní už v roce 2010 schválených 610 milionů eur (asi 16,5 miliardy Kč) ve stejném programu unijní makrofinanční pomoci. Tehdy se ale Ukrajina nedohodla na spolupráci s MMF a peníze tedy nebyly vyplaceny.

Makrofinanční pomoc je k dispozici partnerským zemím unie, které mají potíže s platební bilancí. Její využití je vázáno na pomoc ze strany MMF. Fond si obvykle klade podmínky jako jsou hospodářské reformy ve snaze napomoci zlepšení stavu státní kasy dotyčného státu.

Podle Rehna se také EU na Ukrajině zaměřuje na podporu reforem s důrazem na strukturální změny, které zlepší makroekonomické řízení a podpoří udržitelný hospodářský růst. Eurokomisař se zmínil o zlepšení podoby sociálních sítí či o intenzivnějším boji proti korupci. „To patří k reformám, po nichž ukrajinští občané volají už mnoho měsíců a let,“ podotkl Rehn. Do Kyjeva je se v nejbližší době může vrátit tým expertů EU, aby připravil potřebné právní dokumenty.

MMF podle Rehna nyní završuje svá jednání s Kyjevem

První polovinu peněz by podle textu návrhu mohla mít Ukrajina k dispozici v červnu, druhou na podzim. Rehn dnes novinářům řekl, že polovina z nově potvrzené pomoci a 100 milionů eur z pomoci schválené v roce 2010 bude k dispozici ihned po uzavření dohody s MMF, zbytek by měl být vyplacen ještě letos.

Na počátku března oznámený unijní balíček dosahuje hodnoty 11 miliard eur (asi 300 miliard Kč). V něm je kromě celkem tří miliard eur z prostředků samotné unie osm miliard (asi 216 miliard Kč) z půjček Evropské investiční banky (EIB) a Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a další možné nástroje.

Evropská komise už rozhodla o jednostranném splnění podmínek dohodnuté, ale nepodepsané dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Opatření otevře evropský trh naprosté většině ukrajinského zboží. Na clech a podobně by partnerská strana měla ušetřit skoro 500 milionů eur (asi 13,5 miliardy Kč). Dohoda má platit do začátku listopadu, v té době už chce mít EU i Kyjev obchodní smlouvu podepsanou řádným způsobem.

Marshallův plán pro Ukrajinu?