Brusel vyzval Slováky, ať rychle schválí změny ve fondu

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Předseda Evropské komise José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy vyzvali všechny slovenské politiky, aby se „povznesli nad krátkodobé politické cíle“ a zabezpečili schválení změn v záchranném fondu.

„Nadále věříme, že slovenská vláda a parlament jsou si plně vědomy mimořádné důležitosti posilnění a zpružnění Evropského fondu finanční stability s cílem zachovat finanční stabilitu v eurozóně. Je to v zájmu všech zemí eurozóny, i v zájmu obyvatel Slovenska,“ uvedli ve společném prohlášení.

Evropští politici příliš nepřipouštějí možnost, že by euroval neprošel ani napodruhé. Německá kancléřka Angela Merkelová si prý je jistá, že ho Slováci schválí do 23. října, kdy se uskuteční summit EU a eurozóny. Podobně se vyjádřil rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Zároveň ale podotkl, že euroval by mohl fungovat i bez souhlasu Bratislavy. „Pokud euroval Slovensko neschválí, budeme muset celý fond přehodnotit,“ uvedl.

Také francouzský ministr zahraničí Alain Juppé věří, že druhé hlasování vyjde. „Vřele doufáme, že tato volba bude pozitivní, protože musíme zavést všechna opatření, přijatá červenci, která jsou zásadní pro záchranu Řecka a posilnění eurozóny,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že bude nutné unijní schvalovací procesy vylepšit, a hlavně je urychlit. „Problém je, že to dnes trvá příliš dlouho, zatímco na trzích se rozhoduje každou minutu,“ dodal.