Bruselské manévry: soud rozhoduje o vazbě pro Salaha Abdeslama

Transport Salaha Abdeslama

Transport Salaha Abdeslama Zdroj: CTK

Belgický soud rozhodne o prodloužení vazby pro Salaha Abdeslama 7. dubna, dnešní jednání bylo odročeno na žádost jeho právního zástupce Svena Maryho. Abdeslama, který je považován za přeživšího teroristu z loňských útoků v Paříži, zadržela policie v belgické metropoli minulý týden v pátek. Dnes Mary oznámil, že jeho klient se již nebude bránit vydání do Francie.

Mary novinářům podle DPA sdělil, že v otázce prodloužení vazby požádal soud o více času, aby se mohl s případem lépe seznámit. Také prohlásil, že jeho klient o přípravě úterních teroristických útoků na bruselské letiště a metro nevěděl a že Abdeslam nyní usiluje o co nejrychlejší předání do Francie. „Salah Abdeslam mě požádal, abych vás informoval o tom, že si přeje odjet do Francie co nejdříve,“ řekl Mary v rozhovoru s televizí BFM TV.

Abdeslamova ohlášená spolupráce je zvratem ve vydávacím řízení. V neděli agentura AFP oznámila, že Mary zahájil justiční bitvu, aby předání do rukou francouzské justice zabránil. Podle francouzských vyšetřovatelů se Abdeslam v Paříži loni v listopadu podílel na atentátech, při kterých zahynulo 130 lidí.

Dvouměsíční vydávání

Vydávací procedura trvá nejdéle 60 dní ode dne zatčení, případně 90 dní, pokud se obviněný bude proti rozhodnutí o vydání odvolávat. V rychlé vydání doufá rovněž Paříž. Příští týden ve čtvrtek je Abdeslam předvolán před soud, aby se vyjádřil k evropskému zatykači, který na něj vydala Francie.

Dnešní slyšení u bruselského soudu se konalo za obzvláště přísných bezpečnostních opatření. Budova soudu byla ostře střežena, situaci ze vzduchu sledovala helikoptéra, poznamenala agentura AP. Abdeslamův právní zástupce Mary tvrdí, že po úterních útocích v Bruselu čelí ze strany veřejnosti nevraživosti.

Jistý člověk ho prý i napadl, takže se musel bránit, uvedl deník Le Soir. Mary rovněž prohlásil, že dostal stovky e-mailů s nadávkami a výhrůžkami za to, že Abdeslama zastupuje. „Musel jsem uzavřít svou kancelář, abych zajistil bezpečnost svých spolupracovníků,“ citoval list Maryho. Ten zatím policejní ochranu odmítá.