Budapešť vítá ruské energetické garance, Orbán je vděčný Putinovi

Areva (ilustrační foto)

Areva (ilustrační foto) Zdroj: techreleased.com/

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Jaderná energetika v Německu
6
Fotogalerie

Navzdory očekáváním oba lídři nemluvili o protiruských sankcích, natož o potřebě jejich uvolnění či zrušení.

Příslib energetické bezpečnosti přivezl dnes do Budapešti ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán tuto garanci vděčně přijal. Oba se setkali za poslední čtyři roky už popáté.

Navzdory očekáváním oba lídři nemluvili o protiruských sankcích, natož o potřebě jejich uvolnění či zrušení. Se stavem příprav na výstavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně v Paksu vyslovili spokojenost.

Orbán řekl, že v oblasti jaderné spolupráce se podařilo odstranit většinu překážek, čeká se jedině na Evropskou unii, ale lze podle něj počítat s tím, že Brusel brzy zveřejní své pozitivní rozhodnutí. Maďarská strana je přesvědčena, že celý projekt odpovídá pravidlům EU, proto již v tomto roce se ukončí přípravy a v roce 2018 se začnou konkrétní práce na výstavbě dvou nových bloků.

O ruské investici v Paksu ve výši 12 miliard eur pak Vladimir Putin hovořil jako o jednoznačně výhodné pro Maďarsko, protože například vytvoří 12 tisíc pracovních míst a dva nové bloky v ruské režii umožní zvýšit kapacitu elektrárny na dvojnásobek.

Viktor Orbán nadhodil, že v regionu je v podstatě znemožněna diverzifikace energetických zdrojů, protože Chorvatsko a Rumunsko nejsou stále připraveny provozovat energetické propojení s Maďarskem.

Jako alternativní trasa tak přichází v úvahu jedině pouze směrem od Slovenska, a proto má pro Maďarsko mimořádný význam, že ruská strana garantuje zásobování Maďarska ropou a plynem v takové míře, jak to jen bude potřeba. Dokonce už začnou jednání o dodávkách plynu na období po roce 2021.