Bývalý pákistánský prezident Mušaraf před protiteroristickým soudem

Parvíz Mušaraf

Parvíz Mušaraf Zdroj: ctk

Bývalého pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa dnes předvedli před protiteroristický soud v Islámábádu souvislosti s obviněním, že se v roce 2007 dopustil velezrady. Soudce o 14 dní prodloužil jeho vazbu, kterou Mušaraf tráví od pátečního zatčení v domácím vězení. Informovala o tom agentura AFP.

Soudce rozhodl, že Mušaraf bude ve vazbě do 4. května, na kdy stanovil další stání v procesu.

Policie bývalého prezidenta zadržela v pátek poté, co ve čtvrtek uprchl od soudu, který mu neprodloužil kauci a nařídil jeho zatčení. Dnes se mělo rozhodnout, zda Mušaraf zůstane v policejní vazbě, která pro něj znamenala domácí vězení, anebo zda ho do dalšího zasedání soudu převezou do věznice.

Mušaraf, který se dostal k moci vojenským převratem a vládl v letech 1999 až 2008, se vrátil do země minulý měsíc po téměř pěti letech v dobrovolném exilu, aby kandidoval ve volbách vypsaných na 11. května. Pákistánská volební komise ale postupně odmítla jeho kandidaturu ve všech okrscích, kde se o to pokusil. Všechna vznesená obvinění proti své osobě dnes Mušaraf označil za „politicky motivovaná“.

Soud bývalého prezidenta viní, že spáchal velezradu, když v roce 2007 v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Podle kritiků tím porušil i ústavu země.

Mušaraf je v Pákistánu také obviněn ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006.

Někdejší generál Mušaraf v roce 1999 svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa. Ten je nyní považován za hlavního kandidáta na premiéra. V roce 2008 byl Mušaraf donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. Do Pákistánu se prý vrátil nejen kvůli kandidatuře ve volbách, ale také proto, aby se z obvinění před soudem očistil.

Letošní volby jsou v Pákistánu historické. Poprvé v dějinách země v nich demokraticky zvolená vláda, která dokončila celý mandát, má předat vládu dalšímu demokraticky zvolenému kabinetu.

O střevu prorokově