Cameron odhlasoval. Zůstaňme v reformované EU, vyzval voliče

Oznámil premiér David Cameron

Oznámil premiér David Cameron Zdroj: ctk/ap

Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Letadlo nad Temží vleče plakát "Vote Remain"
Nemůžete si vybrat ze dvou možností? Církev nabízí třetí cestu
Podle mnohých komentátorů výsledek referenda může ovlivnit nedávná vražda poslankyně Jo Cox
28
Fotogalerie
Svůj hlas v britském referendu o vztahu Británie a Evropské unie odevzdal premiér David Cameron, který v kampani před hlasováním vytrvale bojoval za setrvání země v integrované Evropě. "Jděte a hlasujte pro větší a lepší Británii uvnitř reformované EU," vzkázal předseda vlády voličům.

Cameronův hlavní soupeř a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson, bývalý londýnský starosta, označil referendum za poslední šanci vyřešit problém s Evropou. Svůj hlas v Londýně vhodil do urny i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Podle mnohých odborníků bude pro výsledek referenda klíčový postoj zhruba desetiny voličů, kteří byli do poslední chvíle nerozhodnutí.

Tradičně prý takoví lidé většinou hlasují pro zachování stávajícího stavu, tedy v daném případě pro setrvání v Evropě. Nepříznivé počasí, které dnes zasáhlo jihovýchod Anglie, ale může mnohé z nich od účasti v referendu odradit.

Řadu Britů ale vášnivá debata o vztahu ke kontinentální Evropě nebaví a někteří z nich si vzali dovolenou. Manažeři serveru Hotel.com listu The Daily Telegraph řekli, že na dovolenou se dnes, v den referenda, vydalo o 35 procent víc Britů, než bylo v tento den v minulých letech obvyklé.

Přečtěte si: Manuál k brexitu: Jak bude probíhat britské referendum