Část povinností nemocného britského krále Karla III. převezme princ William

Král Karel III. na snímku z konce ledna

Král Karel III. na snímku z konce ledna Zdroj: ČTK / AP / Alberto Pezzali

Britský král Karel III. kvůli onemocnění rakovinou omezí vykonávaní státnických povinností. Část z nich převezme následník trůnu, princ William. Více do popředí pravděpodobně vystoupí také králova choť Camilla, píše deník The Times. 

„Král bude podle očekávání nadále pokračovat v pravidelných setkáních s premiérem, ačkoliv bude záviset na doporučení lékařů, zda se budou konat osobně. Totéž bude platit pro setkání s tajnou radou,“ píše The Times. Takzvaná tajná rada je sborem králových poradců.

Karel III. se naposledy na veřejnosti objevil v neděli ve východoanglickém Norfolku, kde pro něj typickou rychlou chůzí došel do místního kostela svaté Máří Magdalény. V oznámení o králově diagnóze Buckinghamský palác uvedl, že monarcha načas zruší svá veřejná vystoupení, ale bude pokračovat v administrativní práci.

Podle britských médií kromě pravidelného setkávání s premiérem Rishim Sunakem bude například král denně dostávat „červené kufříky“ s dokumenty a zprávami ze světa, ale především z britské vlády a parlamentu, bude podepisovat zákony a vykonávat další rutinní povinnosti.

Princ William 75letého krále zastoupí mimo jiné na veřejných akcích. William zároveň dočasně převzal část aktivit za svou manželku, princeznu Kate, která se zotavuje po blíže neupřesněné operaci a ke svým povinnostem se podle britských médií nevrátí dříve než po Velikonocích.

Karel III. se nedávno podrobil léčbe nezhoubného zvětšení prostaty, při té přiležitosti bylo odhalone onemocnění rakovinou. Více informací o onemocnění Buckinghamský palác nesdělil.