Centrum Kyjeva vzplanulo, aktivisté brání rozebírání barikád

Aktivisté na kyjevském Majdanu brání rozebírání barikád, které náměstí blokují od loňského podzimu

Aktivisté na kyjevském Majdanu brání rozebírání barikád, které náměstí blokují od loňského podzimu Zdroj: ctk/ap

V ukrajinském hlavním městě dnes propukly nepokoje vyvolané snahou radnice rozebrat barikády na centrálním náměstí Nezávislosti. Podle kyjevských médií bylo centrum metropole zahaleno hustým dýmem z hořících pneumatik a provizorních stanů, davy rozhořčených lidí útočily na policisty holemi a zápalnými lahvemi. Hlavní stanový tábor se jeho obhájcům zatím podařilo uhájit.

Padesátka policistů utrpěla zranění, z toho tři jsou zraněni vážně, oznámil po potyčkách mluvčí ministerstvo vnitra a dodal, že desítka zatčených čelí stíhání podle paragrafu o výtržnictví. „Bandité“ podle radnice také zbili holemi čtyři komunální pracovníky, poškodili čtyři vozidla a dalších pět aut ukradli.

Barikády chránící kyjevský „Majdan“ vyrostly v centru už koncem loňského roku, ale po převratu a únorovém útěku bývalého prezidenta Viktora Janukovyče podle mnohých obyvatel města ztratily smysl. Centrum města se postupně stalo turistickou atrakcí a podle kritiků i místem distribuce drog a prostituce. Kyjevané se středu metropole spíše vyhýbají.

Starosta Vitalij Kličko podepsal příkaz k likvidaci barikád už v květnu, ale k silové akci se strážci pořádku zatím neodhodlali. Podle starosty by barikády měly z centra města zmizet před svátkem nezávislosti 24. srpna, kdy se tu má konat velká vojenská přehlídka.

Podle kyjevských novinářů dnes policisté nedaleko náměstí Nezávislosti objevili automobil se zbraněmi. Zatím není jasné, komu měly být určeny. Agentura Unian oznámila, že několik policistů bylo zraněno dlažebními kostkami, které obránci Majdanu házejí na postupující kordon. Dým pronikl do stanic metra, doprava cestujících musela být v centru přerušena.

Do likvidace barikád se podle kyjevských médií zapojily desítky zaměstnanců komunálních služeb a těžká mechanizace. Značná část centrálního bulváru Chresčatyk byla vyčištěna, v několika přilehlých ulicích už funguje veřejná doprava. Hasiči postupně likvidují hořící pneumatiky a zbytky zapálených stanů.

V místech, kde se už od loňského listopadu nachází hlavní stanový tábor, je ale situace dál napjatá. Obránci tábora tu své pozice podle agentury Unian uhájili. Z pódií vyzývali řečníci k odporu proti policii, která ale v samém srdci Majdanu nezasáhla.

Starosta Kličko dnes vyzval šéfa kyjevského policejního sboru Oleksandra Tereščuka, aby v centru zjednal pořádek. „Většina Kyjevanů požaduje bezpečnost a pořádek. To, co se na Majdanu v poslední době dělo, je zločin. Loupežná přepadení, střelba, krádeže. Je to naprostá diskreditace ideálů Majdanu, za něž se postavili všichni Ukrajinci,“ uvedl Kličko v prohlášení.

Sídlo kyjevské radnice chrání posílené policejní oddíly. Všechny ženy, které jsou v aparátu městské správy zaměstnány, poslal dnes starosta Kličko z bezpečnostních důvodů domů. Podle informace městské policie bylo při srážkách s demonstranty zraněno nejméně šest policistů.