Česko chce v Evropské komisi získat ekonomickou agendu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Česko by pro svého příštího eurokomisaře stálo zhruba o pět ekonomických resortů, které jsou v nynější Evropské komisi. Řekl to dnes po jednání koaliční rady předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Oblast, o níž bude ČR vyjednávat, ale neupřesnil. Podle něj bude vláda také obsazení postu eurokomisaře řešit až poté, co se podaří dojednat „silnější portfolio“.

„Mluvili jsme zhruba o pěti možných kompetencích z těch stávajících v Evropské komisi. Jsou zaměřeny ekonomicky,“ uvedl Sobotka. O jaké resorty by Česko stálo, nechtěl upřesnit. Předseda ČSSD dodal, že málokterá z členských zemí konkrétně zveřejnila, o jakou oblast by v Evropské komisi stála. Podle něj je nejdřív klíčové dojednat silnější portfolio, teprve pak se budou řešit personální otázky.

ČSSD zatím navrhovala na eurokomisaře bývalého ministra a nynějšího rektora soukromého vysoké školy Pavla Mertlíka. ANO prosazovala lídra své kandidátky do voleb Pavla Teličku. Lidovci by v křesle komisaře rádi viděli dosavadní europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Sobotka uvedl, že koalice se dnes připravovala na vyjednávání. „Především jsme se bavili o postupu, který bude ČR volit z hlediska vyjednávání o předsedovi Evropské komise,“ uvedl premiér. Diskuse podle něj směřovala k tomu, aby se vládní strany byly „schopny sladit“ i na oblasti pro euorkomisaře.

Koaliční rada jednala dnes také o poplatcích ve zdravotnictví. Lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš se totiž zmínil o tom, že by se mělo znovu platit za pobyt v nemocnici. ČSSD trvá na koaliční smlouvě, v níž se strany ke zrušení poplatků zavázaly. „Při zpochybnění tohoto kompromisu bychom museli přijít s dodatečnými požadavky. Koalice by jen ztrácela čas, který by mohla věnovat tématům, kde jsme schopni se domluvit,“ dodal Sobotka.

Podle místopředsedkyně ANO Věry Jourové koaliční politici také „dolaďovali poslední detaily“ služebního zákona. Věnovali se výběru ředitelů úřadů, které budou pod tuto normu spadat. U instituce, kde už legislativa stanovuje jasný postup, by se mělo postupovat podle dosavadních pravidel. Pro ostatní úřady bude platit obecná úprava ve služebním zákoně. „Je tam plná shoda. Byl to poslední detail, který zbýval k doladění,“ řekla Jourová. Podle ní tak koalice může poslat návrh normy do dalšího projednávání ve Sněmovně.

David Klimeš: Eurokomisař, jak má být