Česko se vydává do boje o bankovní agenturu EU. Pozici proti Německu má ale slabší

Canary Wharf, londýnské finanční centrum

Canary Wharf, londýnské finanční centrum Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Londýnská čtvrť City
Brexit
Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena
Brexit
5
Fotogalerie

Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) by se mohl přesunout do Česka. Německá kancléřka Angela Merkelová ho chce ale pro sebe.

Hlavním tématem aktuálního bruselského summitu EU, kterého se účastní představitelé 28 států EU, je především problematika bezpečnosti, terorismu a brexitu.

Důležitou otázkou pro Česko je, kam se přesunou dva důležité úřady. V Londýně nyní působí Evropský bankovní úřad a Evropská léková agentura. Česko přitom stále usiluje o přesunutí Evropského bankovního úřadu do Prahy.

„Připravujeme kandidaturu do konce července na základě dohodnutých procedur,“ uvedl Aleš Chmelař, nový český státní tajemník pro EU. „Naše pozice je méně výhodná než u bohatých států kvůli takzvaným korekčním koeficientům, podle kterých by si zaměstnanci EBA pohoršili. Ale i tam činíme kroky, aby došlo k vyrovnání pozice České republiky,“ dodal Chmelař.

Česko bude mít ale silného protivníka v podobě německé kancléřka Angely Merkelové, která chce tento úřad přesunout do Frankfurtu a sloučit ho s Evropským orgánem pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění. S tímto postupem ale nesouhlasí Francie, která také nejspíše bude o tento úřad usilovat.

Tento summit evropských lídrů také může nastínit, zdali brexit proběhne „soft“ metodou, tedy s uzavřením obchodních dohod vůči Velké Británii, nebo se evropští lídři přikloní k tvrdému obchodu Británie bez dohod.

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval představitele zemí k jednotě. Hrozí totiž, že by Velká Británie začala vyjednávat bilaterálně – uzavřela by tak dohody s jednotlivými státy EU zvlášť bez posvěcení evropských lídrů. Tusk přitom stále věří, že odchod Británie z EU může zvrátit. „Můžeš říkat, že jsem snílek, ale nejsem jediný,“ uvedl Tusk s odkazem na píseň Imagine britského hudebníka Johna Lennona.

Video: Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena

Video placeholde
Mayová sestaví brexitovou vládu. Její strana je po volbách ale oslabena • Reuters