Český EPH neuspěl se stížností na pokuty od Bruselu

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: ctk

Soudní dvůr EU ve středu v plném rozsahu zamítl stížnost českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a jeho dceřiné firmy EP Investment Advisors (EPIA). Firmy napadly pokutu, kterou v roce 2010 dostaly od Evropské komise za to, že o rok dříve bránily kontrole evropských inspektorů.

Komise v listopadu 2009 vyšetřovala energetické firmy pro možné porušování pravidel hospodářské soutěže. Kromě EPH se prověřování týkalo například společnosti ČEZ. Domnělé protiprávní jednání mohlo zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen.

Inspektoři navštívili také EPH a tehdejší J&T Investment Advisors s.r.o.(J&T IA), která byla v roce 2010 přejmenována na EPIA. Od října 2009 firmu plně kontroloval EPH.

Podle komise se při inspekcích odehrálo několik incidentů, které byly následně vyhodnoceny jako porušení příslušných evropských pravidel. Komise například zjistila, že k jednomu z účtů elektronické pošty, zablokovaných v rámci vyšetřování, získala přístup neoprávněná osoba, která následně přesměrovala příchozí poštu určenou vrcholovým zástupcům obou společností.

Soud o 70 milionů

Komise následně EPH a EPIA udělila pokutu 2,5 milionu eur (70 milionů korun). Soudní dvůr podle své tiskové zprávy došel k závěru, že už prostý fakt, že inspektoři komise neměli k e-mailům vrcholových představitelů firem přístup jako jediní, je dostatečným důvodem k názoru, že společnosti se odmítly kontrole podrobit. Komise podle soudu nemusí v tomto případě ani dokládat, že s daty bylo skutečně nějak manipulováno či byla mazána.

Soud rovněž potvrdil názor komise, že přesměrování příchozí pošty byl úmyslný krok nařízený a uskutečněný zástupci a zaměstnanci dotčených firem. Právo na presumpci neviny bylo u obou společností zachováno a soud nepovažuje výši pokuty za nepřiměřenou.