Cesta k míru? Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci o Sýrii, Asada ale neřeší

Následky bombardování v Sýrii

Následky bombardování v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která má podpořit mírový proces v Sýrii. Pro rezoluci se vyslovili všichni členové. Součástí usnesení je rozhodnutí o zastavení palby a zahájení rozhovorů mezi vládou v Damašku a opozicí. Nezmiňuje se však o nejspornějším bodě, budoucí úloze syrského prezidenta Bašára Asada. Text obsahuje všechny prvky plánu vypracovaného hlavními velmocemi na zasedáních v říjnu a listopadu ve Vídni.

Podle rezoluce by jednání mezi vládou a opozicí o ukončení války trvající čtyři a půl roku měla začít na počátku ledna. Do šesti měsíců od začátku jednání má být vytvořena důvěryhodná přechodná vláda a do 18 měsíců by se měly uskutečnit svobodné volby pod dohledem OSN.

Návrh rezoluce rovněž požaduje, aby „všechny strany okamžitě zastavily útoky proti civilistům a civilním objektům“. Poznamenává však, že zastavení palby se netýká útočných nebo obranných akcí proti skupinám považovaným za teroristické organizace. To znamená, že příměří se zřejmě nedotýká leteckých náletů Ruska, Francie a koalice vedené USA, upozornila agentura AP.

Rovněž se v textu píše, že „o budoucnosti Sýrie rozhodne syrský lid“.