Chameneí: Izrael páchá v Gaze genocidu

výbuch v pásmu Gazy

výbuch v pásmu Gazy Zdroj: ctk

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zkritizoval Izrael, který podle něj páchá v Pásmu Gazy genocidu. Muslimský svět by měl Palestince vyzbrojit, aby mohli proti "sionistickému režimu" bojovat, dodal Chameneí během proslovu u příležitosti muslimského svátku Íd al-fitr. Boje mezi Izraelci a palestinským hnutím Hamas v úterý pokračují již 22. dnem a o život při nich přišlo přes 1100 Palestinců a více než 50 izraelských vojáků.

„Tento vzteklý pes, dravý vlk napadl nevinné lidi a lidstvo na to musí reagovat. Je to genocida, katastrofa historického rozměru,“ uvedl íránský duchovní vůdce na adresu Izraele. Zkritizoval rovněž Spojené státy a evropské země za jejich snahy zastavit vyzbrojování palestinských bojovníků v Pásmu Gazy.

„Ve dne v noci útočí na nevinné lidi a tito muži, ženy a děti se brání jen s minimálními prostředky. A nyní by jim Američané a Evropané chtěli i toto vzít, aby ty nemilosrdné bestie mohly útočit bez obav,“ dodal ajatolláh.

Vyzbrojte Palestince

Konkrétně se v této souvislosti opřel do prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že je potřeba „demilitarizace Pásma Gazy“. Vyslovil se přitom pro pravý opak: „Každý, kdo má tu možnost, zejména muslimský svět, by měl dělat vše, co může, aby vyzbrojil palestinský národ.“

Izrael a Spojené státy již dlouhá léta obviňují Írán, že radikály z hnutí Hamas, které je v USA a EU považováno za teroristickou organizaci, zásobují zbraněmi. Teherán tvrdí, že jim poskytuje jen morální, finanční a humanitární podporu.

Írán a Izrael patří k úhlavním nepřátelům. Od islámské revoluce v roce 1979, která vynesla k moci islamistické vůdce, Írán Izrael neuznává a podporuje militantní protiizraelské skupiny, jako jsou palestinský Hamas nebo libanonský Hizballáh. Izrael na druhé straně považuje Írán za největší hrozbu svých národních zájmů. Íránští vůdci v minulosti opakovaně vyzvali k likvidaci židovského státu.